Ingen dumme spørsmål

Her finner du sesong 1 og 2 av SV-podkasten "Ingen dumme spørsmål"

Ingen dumme spørsmål

Har du noen gang fått spørsmål om politikk som du skulle hatt et enkelt svar på? Ønsker du å være mer forberedt til praten med en krass onkel eller nysgjerrige kollegaer? Eller kanskje du rett og slett trenger gode argumenter før du skal stå på stand i valgkampen? «Ingen dumme spørsmål» er en podkast som gir deg svarene om SV, politikk og valgkamp, som du ikke finner på Google.

Har du spørsmål du gjerne skulle hatt svaret på i en egen episode? Send oss en e-post til podkast@sv.no

Sesong 1

Episode 1: Hva har fylket ansvar for? Med Balder Alvær Olafsen

Har du fått spørsmål på stand eller i lunsjen om hva et fylke egentlig har ansvar for og ikke klart å svare? Eller kanskje du rett og slett bare er nysgjerrig selv? I dagens episode skal vi finne ut av hva fylkespolitikere egentlig gjør og hvordan dette påvirker hverdagen vår.  

Hør episode 1 her

Episode 2: Hva har kommunen ansvar for? Med Silje Waters

Hva gjør egentlig en kommune? Hva har de ansvar for og hvordan påvirker dette livene våre? Dette er spørsmål mange lurer på nå når det er lokalvalg. Forhåpentligvis kan dagens gjest gi oss svarene.

Hør episode 2 her

Episode 3: Hva er tannhelsereformen? Med Marian Hussein

I dagens episode har vi besøk av SVs nestleder, Marian Hussein. Hvorfor er det så dyrt å gå til tannlegen? Og hva mener egentlig SV når vi snakker om en tannhelsereform? Alt dette og litt til får du vite i dagens episode.  

Hør episode 3 her

Episode 4: Hva skal Norge leve av etter oljen? Med Torgeir Knag Fylkesnes

Hva i all verden skal vi leve av i Norge om vi ikke skal leve av oljen? Et stort spørsmål som det absolutt kan være nyttig å få et kort og enkelt svar på. I dagens episode har vi med oss Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV og medlem av næringskomiteen på Stortinget, for å snakke mer om dette og forhåpentligvis gi oss et enkelt svar.

Hør episode 4 her

Episode 5: Hvor skal SV hente pengene fra? Med Kari Elisabeth Kaski

Hvor skal SV hente pengene fra? Dette er et spørsmål flere kanskje har opplevd å bli stilt fra venner eller på stand. Heldigvis skal vi i dagens episode få et svar vi kan bruke neste gang noen spør oss om dette. Og dagens gjest som skal gi oss dette svaret er ingen ringere enn Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson for SV på Stortinget. 

Hør episode 5 her

Episode 6: Hva kan kommunen gjøre for klima? Med Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken er dagens gjest! Han har vært aktiv i miljøbevegelsen siden 80-tallet, og har vært leder av både Natur og Ungdom og Naturvernforbundet. I dagens episode skal han hjelpe oss med å svare på “Hva kan kommunen gjøre for klima?”. 

Hør episode 6 her

Episode 7: Hva mener SV om eldreomsorg? Med Marianne Borgen

Hvordan skaper vi en best mulig alderdom for innbyggerne i kommunen vår? Hvem snakker vi egentlig om når vi snakker om de eldre? Og hva mener SV om eldreomsorg? Med oss i podkasten i dag har vi ordfører i Oslo, Marianne Borgen, til å gi oss svaret på dette!  

Hør episode 7 her

Episode 8: Hva kan jeg bidra med som SV-medlem? Med Audun Lysbakken

Lurer du på hva du kan bidra med som SV-medlem? Vi nærmer oss valgkamp og du har lyst til å være med, men det er kanskje ikke helt klart for deg hva akkurat du kan gjøre? I dagens episode får Andreas besøk av tidligere partileder i SV, Audun Lysbakken, og sammen forteller de om sine valgkamperfaringer og alle måtene det er mulig å bidra på som SV-medlem.

Hør episode 8 her

Episode 9: Hvorfor skal jeg stemme i år? Med Guro Ødegaard

Har du en venn eller kollega som lurer på hvorfor de skal stemme ved valget i år? I sesongens siste episode av Ingen dumme spørsmål har vi besøk av forsker Guro Ødegaard som har forsket spesielt på ungdom og demokratisk deltagelse. Vi håper å få et godt svar vi kan bruke neste gang noen spør oss om hvorfor de skal stemme!

Hør episode 9 her

Sesong 2

Episode 1: Kan SV få til noe i opposisjon eller kaster jeg bare bort en stemme?

Dagens gjest er 1.kandidat for Kristiansand SV, Andreas Landmark. Han skal fortelle oss hvorfor en opposisjonstilværelse er en god anledning til å fronte både partiet og egne saker, og at en stemme til SV uansett ikke er en bortkastet stemme.  

Hør episode 1 her

Episode 2: Er SV et parti for distriktet?

I dagens episode får vi besøk av Marit Aklestad som er 1. kandidat for SV til fylkestinget i Ørsta. Hun forteller oss om hvorfor god fordelingspolitikk også handler om geografi, og gir oss gode argumenter for hvorfor SV er et parti for distriktet! 

Hør episode 2 her

Episode 3: Hvordan skal SV skape arbeidsplasser i kommunen?

Hvordan kan SV sørge for at det er attraktivt å bo og jobbe i en kommune? Hvordan skaper man egentlig arbeidsplasser? Dagens gjest er 1.kandidat for SV i Røros, Christian Elgaaen og han skal gi oss både svarene på dette og gode eksempler fra hvordan de gjør det i nettopp hans kommune.  

Hør episode 3 her

Episode 4: Hvorfor skal unge folk stemme SV?

Dagens gjest er SVs varaordførerkandidat i Tromsø, Sigrid Bjørnhaug Hammer, og i dagens episode forteller hun hvorfor hun mener at bolig og klima er de to viktigste grunnene til at unge folk burde stemme SV i årets valg. 

Hør episode 4 her

Episode 5: Hva kan SV gjøre mot økende fattigdom?

Økte matpriser, høyere rente og økte boligpriser gjør det vanskelig for mange å få økonomien til å gå rundt. Hva kan SV gjøre mot økende fattigdom? I dagens episode får vi besøk av 1.kandidat til Trondheim SV, Mona Berger, som gir oss sine svar og erfaringer med dette spørsmålet. 

Hør episode 5 her

Episode 6: Betyr det egentlig noe hvem som styrer i kommunen?

Det kortet svaret er ja. Hvordan ditt lokalsamfunn utvikler seg påvirkes av om det er SV og venstresiden eller høyresiden som styrer. I dagens episode kommer 1.kandidat for Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen for å fortelle mer om dette og eksempler på hva de har fått til i Stavanger.  

Hør episode 6 her

Episode 7: Hvordan kan vi få ned prisene på idrettstilbud?

Når prisene på idrettstilbud er for høye betyr det at mange barn ikke har muligheten til å delta i fellesskapet. Men hvordan kan kommunene jobbe for å få ned disse prisene? Dagens gjest i podkasten er Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet og ordførerkandidat for Oslo SV. 

Hør episode 7 her

Episode 8: Hvordan skiller SV seg fra MDG og Rødt?

Dagens spørsmål er noe man ofte blir spurt om dersom man står på stand for SV i valgkampen. Så hvordan skiller SV seg fra MDG og Rødt? Gjesten vår i dag er ingen ringere enn SVs partisekretær, Audun Herning. Lytt inn og få et svar du selv kan bruke neste gang du blir spurt. 

Hør episode 8 her

Episode 9: Hva vil SV gjøre for yrkesfag?

I dagens episode har vi besøk av 1.kandidat for Porsgrunn SV, Vilde Berg-Nilsen. Hun trekker fram offentlige lærlingplasser og økt utstyrsstipend som noen av tiltakene man kan gjøre for å styrke yrkesfag. Hør episoden for å få nyttige svar om hva SV vil gjøre for yrkesfag.  

Hør episode 9 her

Episode 10: Live med Karin Andersen

I dagens episode sender vi live fra SVs kandidatsamling tidligere i sommer. Der var vi så heldige å få selveste SV-veteran Karin Andersen som gjest. I episoden skal vi blant annet snakke om hvorfor det er viktig at SV gjør et godt valg, sammen med mye mer av det Karin er opptatt av som SV-politiker.

Hør episode 10 her

Episode 11: Hvorfor burde studenter stemme på SV?

I dagens episode har vi besøk av tidligere leder av Studentparlamentet på UiO og 1.kandidat for SV i Lillestrøm, Jørgen Hammer Skogan. Vi snakker om hvorfor studentene allerede stemmer på SV fordi de er opptatt av de store spørsmålene i vår tid, på samme måte som SV. Men vi kommer også innpå hvorfor SV har den beste studentpolitikken som gjør at studenter burde stemme på SV til høsten. Hør nå og snakk med en student om SVs politikk!

Hør episode 11 her