Energipolitikk
Verden har allerede funnet mer fossile ressurser enn vi har råd til å utvinne om vi skal klare å unngå global oppvarming på mer enn 1,5 grader. Norge har i femti år eksportert olje og gass, og dermed bidratt til enorme globale klimagassutslipp. Norge har et historisk ansvar for å både kutte utslipp i Norge, og bidra til utslippskutt internasjonalt.
Norge må redusere sitt energiforbruk og sin produksjon og bruk av fossil energi. For å kutte fossile utslipp må vi gå gjennom en omfattende energieffektivisering, samtidig som vi produserer mer fornybar energi, som havvind, sol og oppgradering av vannkraftverk.
Fra og med høsten 2021 har det europeiske strømmarkedet løpt løpsk. Russlands kutt i gasseksporten samtidig som tørke slo ut franske atomkraftverk har sendt strømprisene i Norge og Europa til ekstreme høyder. Dette viser hvordan det europeiske kraftmarkedet er mulig å manipulere av store stater, og hvor sårbart systemet er i møte med en uforutsigbar verden.
En av konkurransefordelene for norsk industri, og fordelene for husholdningene i et kaldt land er at det har vært mye og billig vannkraft i Norge. Dette endret seg gjennom sterkere og raskere tilknytning til det europeiske markedet. Kraftpolitikken må bidra til at de norske klimamålene nås, at prisen på vanlige folks nødvendige strømforbruk skal være rimelig og forutsigbar, at vi ikke bruker mer strøm enn nødvendig og at tilgangen på rimelig, fornybar kraft fortsatt skal være en konkurransefordel for norsk industri, og sikrer at vi får forutsigbare rimelige priser til folk og industri.
All utbygging av fornybar energi innebærer inngrep i naturen. Videre utbygging av fornybar energi må, i likhet med andre utbygginger i naturen, avveies mot behovet for mer ren kraft og konsekvensene for naturen. Urfolks rettigheter må respekteres i alle utbyggingssaker. Det skal tas særlig hensyn til reindrifta og den samiske kulturen.
SV vil:
- Fase ut fossil energi i Norge. Vi vil ha en nasjonal plan for omlegging fra fossil til fornybar energibruk i alle sektorer, der lavere energibehov og omstilling til fornybar energi er det viktigste.
- At Norges olje- og gassproduksjon må reduseres slik at verden har en god sjanse til å unngå global oppvarming på mer enn 1,5 grader.
- Ta kontroll over kraftmarkedet for å sørge for forsyningssikkerhet, rimelige priser til husholdninger og industri og prioritere bruken av krafta. Dette vil vi gjøre blant annet gjennom reforhandling av vilkårene på utenlandskabler, opprette et statlig selskap som kan kjøpe kraft direkte fra produsenter og tilby fastpriser til folk og næringsliv, se på et to-prissystem, og fjerne strøm-salgsselskapene.
- Lage en helhetlig klima- og energiplan som sikrer at vi når klimamålene våre og bidrar til ny industriutvikling gjennom energieffektivisering og ny fornybarutbygging.
- At utbygginger som ikke forutsetter økt press på villmarkspreget urørt natur skal prioriteres. Naturverdier skal veie tungt i vurderinger av utbygging av fornybar energi og andre inngrep.
- Si nei til videre utbygging av storskala vindkraft på land og som bunnfaste anlegg nær kysten. Vi vil vurdere fra sak til sak småskala vindkraft på industrialiserte områder, der det er helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig og der det er lokalt ønske om det.
- Ikke tillate nye vindkraftutbygginger i landområde med samisk tamreindrift. Tiltak som påfører næringa skade skal ikke settes i verk med mindre de næringsutøverne som lider skade av utbygginga gir sitt informerte samtykke.
- Utrede hvilke områder kan egne seg til offshore havvind, og vurdere utbygging under forutsetning av at det ikke undergraver viktige naturverdier eller kommer i konflikt med fiskeriressurser. Det skal ikke bygges havvind i kystnære strøk.
- Verne flere vassdrag og ikke bygge ut nye store vannkraftprosjekter. Oppgradere og utvide eksisterende vannkraftanlegg der det ikke gir betydelig negative konsekvenser for naturen i og rundt vassdraget, der man har informert samtykke av eventuelle utøvere av urfolksnæringer som vil bli skadelidende ved utvidelse. Sikre naturverdier i allerede utbygde vassdrag, og ta større miljøhensyn i pågående revisjoner av konsesjonsvilkårene.
- Stimulere til økt produksjon av solenergi i Norge. Styrke støtteordningene og fjerne hindringene i regelverket for installasjon av solceller. Stille krav til bruk av solceller på offentlige bygg, nybygg og ved restaurering.
- Utarbeide en forpliktende handlingsplan for å øke biogassproduksjonen til 10 TWh årlig i 2030.
- Etablere støtteordninger for økt bruk av geotermisk energi, samt fjernvarmeanlegg.
- Satse på energieffektivisering. Den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker. Derfor vil vi kutte minst 12 TWh gjennom energieffektivisering i bygg, og halvere energibruken i bygg innen 2050. SV vil gjøre det lettere for innbyggere og bedrifter å energieffektivisere.
- SV går imot norsk tilknytning til ACER. SV mener tilknytning til ACER innebærer avgivelse av norsk suverenitet.
- Gå imot utenlandskablar ment for eksport av kraft, og avgrense kraftutveksling til det som er nødvendig for å ta vare på god balanse i kraftsystemene og sikre tilgang til fornybar energi i Norge.
- Redusere utslippene på sokkelen gjennom redusert produksjon, økt CO2-avgift, og elektrifisering ved bruk av offshore havvind. Oljenæringa må gis pålegg om å bygge ut like mye offshore havvind som de trenger til elektrifiseringen og betale for disse investeringene. Elektrifisering skal ikke brukes til å opprettholde oljeproduksjon som er i strid med 1,5-gradersmålet.
- Gå imot ny gasskraft. Eksisterende gasskraftverk må renses.