Norge har en lang historie med utbygging av fornybar energi og har en nesten fossilfri
elektrisk produksjon på land. Vindkraft har i hovedsak blitt bygget ut de siste 20 årene, og selv om det bidrar med mye fornybar kraft har det rasert landskap og skapt store naturinngrep.
Vindkraftanlegg på land i Norge har bidratt til nedbygging av store mengder urørt natur, og har skapt kraftig, motstand. SV mener vi må stoppe nedbyggingen av norsk natur og at urfolks rettigheter må respekteres i alle utbyggingssaker. I en Høyesterettsdom har staten blitt dømt for brudd på urfolks rettigheter i forbindelse med utbygging av vindkraftverket på Fosen. Det gir klar beskjed om at ved nye inngrep i naturen så må det tas særlig hensyn til reindrifta og den samiske kulturen.
Vindkraft må i likhet med stor vannkraft eies av det offentlige. I dag er det ingen begrensning på hvor stor andel av et vindkraftverk som kan være på private eller utenlandske hender slik det er for stor vannkraft. I dag ser man at stadig flere av vindkraftverkene kjøpes opp av utenlandske interesser. SV har derfor foreslått på Stortinget at det skal innføre bestemmelser som gjør at minst 2/3 av det enkelte vindkraftverk skal eies av det offentlige. Når konsesjonene går ut skal en eventuell videreføring hjemfalle staten.
Vannkraftverk ilegges i dag en naturressursskatt som betales til kommune og fylkeskommune. SV støtter at det har blitt innført en lignende skatt på vindkraft, men mener grunnrenteskatten har blitt altfor gunstig for vindkraftselskapene.