Fornybar energi
Norge må redusere sitt energiforbruk og sin produksjon av fossil energi. For å kutte fossile utslipp må vi gå gjennom en omfattende energieffektivisering, samtidig som vi må produsere mer fornybar energi, ved blant annet havvind, sol og oppgradering av vannkraftverk.
All utbygging av fornybar energi innebærer inngrep i naturen. Videre utbygging av fornybar energi må, i likhet med andre utbygginger i naturen, avveies mot behovet for mer ren kraft og konsekvensene for naturen. Urfolks rettigheter må respekteres i alle utbyggingssaker. Det skal tas særlig hensyn til reindrifta og den samiske kulturen.
SV vil:
- Sikre tilgang til fornybar energi for grønn omstilling og utfasing av fossil energi.
- Lage en helhetlig klima- og energiplan som sikrer at vi når klimamålene våre og bidrar til ny industriutvikling gjennom energieffektivisering og ny fornybarutbygging.
- At utbygginger som ikke forutsetter økt press på villmarkspreget urørt natur skal prioriteres. Naturverdier skal veie tungt i vurderinger av utbygging av fornybar energi og andre inngrep.
- Satse på energieffektivisering. Den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker. Derfor vil vi kutte minst 12 TWh gjennom energieffektivisering i bygg, og halvere energibruken i bygg innen 2050. SV vil gjøre det lettere for innbyggere og bedrifter å gjennomføre energieffektivisering.
- Si nei til videre utbygging av storskala vindkraft på land og som bunnfaste anlegg nær kysten.
- Vurdere fra sak til sak småskala vindkraft på industrialiserte områder, der det er helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig, og lokalt ønske om det.
- Ikke tillate nye vindkraftutbygginger i landområde med samisk tamreindrift. Tiltak som påfører næringa skade skal ikke settes i verk med mindre de næringsutøverne som lider skade av utbygginga gir sitt informerte samtykke.
- Utrede hvilke områder kan egne seg til offshore havvind, og vurdere utbygging under forutsetning av at det ikke undergraver viktige naturverdier eller kommer i konflikt med fiskeriressurser. Det skal ikke bygges havvind i kystnære strøk.
- Redusere utslippene på sokkelen gjennom å gi oljebransjen pålegg om å bygge ut like mye offshore havvind som de trenger til elektrifiseringen, og betale for disse investeringene. Det kan raskt bygges ut mindre anlegg i direkte tilknytning til plattformer. Elektrifisering skal ikke brukes til å opprettholde oljeproduksjon som er i strid med 1,5-gradersmålet.
- Verne flere vassdrag og ikke bygge ut nye store vannkraftprosjekter. Oppgradere og utvide eksisterende vannkraftanlegg der det ikke gir betydelig negative konsekvenser for naturen i og rundt vassdraget, der man har informert samtykke av eventuelle utøvere av urfolksnæringer som vil bli skadelidende ved utvidelse.
- Sikre naturverdier i allerede utbygde vassdrag, og i større grad ivareta miljøhensyn i de pågående revisjonene av konsesjonsvilkår.
- Stimulere til økt produksjon av solenergi i Norge. Styrke støtteordningene og fjerne hindringene i regelverket for installasjon av solceller.
- Stille krav til bruk av solceller på offentlige bygg, nybygg og ved restaurering.
- Utarbeide en forpliktende handlingsplan for å øke biogassproduksjonen til 10 TWh årlig i 2030.
- Etablere støtteordninger for økt bruk av geotermisk energi, samt fjernvarmeanlegg.