Store løft for fordeling, klima og velferd i revidert nasjonalbudsjett

Publisert av: Martin Grüner Larsen Publisert: 17. juni 2024
Oppdatert: 17. juni 2024
Lesetid: ca. 3 min
Det er enighet i forhandlingene mellom SV, Ap og Sp om revidert nasjonalbudsjett.
Kari Elisabeth Kaski blir intervjuet i vandrehallen på Stortinget, snakker inn i en mobiltelefon. Fotografi.

SV får betydelige gjennomslag innenfor industrisatsning på blant annet flytende havvind, styrking av barnetrygden, store endringer i boligpolitikken og utvidelser av SVs tannhelsereform. Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski, som har forhandlet for SV, er godt fornøyd:

– Nok en gang har vi fått gjennom viktige seire i forhandlinger med regjeringa. Det viktigste for SV vil alltid være et grønnere og mer rettferdig Norge, der vi gjør vårt for å stanse klimaendringene og ta vare på natur og gir folk flest bedre råd og bedre hverdager, og det er vi glade for å ha fått til nå, sier hun.

Nye støtteordninger for å bygge flytende havvind er et viktig gjennomslag, framhever hun.

– Vi får til den største industrielle satsingen på flere tiår, på flytende havvind. Det er helt avgjørende for at Norge skal nå sine klimamål. SV var tydelige på at dette skulle inn i avtalen, og nå får vi det. Satsingen på flytende havvind har vært i det blå de siste årene. Nå får vi på plass et sterkt og forpliktende støtteprogram som vil styrke Norges rolle i det grønne skiftet. 

På fordelingssiden framhever hun særlig løftet for foreldre med eldre barn:

– Vi gir barnefamilier med eldre barn bedre råd, og får endelig tettet gapet på barnetrygden. Det er ikke billigere å ha eldre barn, derfor må vi sørge for at også storbarnsforeldre får mer på konto, sier hun.

Et av de mest betydelige styrkningene av norsk boligpolitikk de siste årene ligger også inne i budsjettet.

– Boligmarkedet løper løpsk. Vi må ta tilbake kontroll. Nå bygger vi studentboliger, styrker Husbanken og leietakernes rettigheter, og får utvidet bostøtten som gir folk tak over hodet, sier Kaski.

– Vi fortsetter også å utvide SVs tannhelsereform. Nå kutter vi 75 % av tannlegeregningen for 25- og 26-åringer fra og med 1. juli. Dette er en kjempeviktig velferdsreform som kommer til å gjøre smilet bredere, livet lettere og regningene mindre for enda flere.

Her kan du lese hele avtalen (verbaler).
Her kan du lese hele avtalen (tall).

Under finner du en kort liste over SVs gjennomslag i forhandlingene:

Velferd og fordeling:

Pakke mot vold i nære relasjoner: 

 
Miljø: 

Kultur og annet:

 
Internasjonal 

Verbaler:

For spørsmål, kontakt: