SV stiller liste i 246 kommuner

Publisert av: Martin Grüner Larsen Publisert: 31. mars 2023
Oppdatert: 07. februar 2024
Lesetid: ca. 2 min

SV klarer å øke antall lister til årets kommunevalg fra forrige valg.

Audun Lysbakken driver valgkamp sammen med aktivister. foto

SV stiller liste i alle fylker og 246 kommuner ved årets Kommune- og fylkestingsvalg. Det er en økning i antall lister, fra 241 i 2019. Det gir en dekningsgrad på 69 %.

– SV fortsetter å bygge en sterkere organisasjon for mindre ulikhet og for miljøet. Vi er glade for at vi har klart å stille flere lister. Det betyr noe hvilke flertall vi får i kommunene, sier partisekretær Audun Herning.

Størst prosentvis fremgang har SV hatt i Agder, der antall lister er økt med 30 %. I underkant av 45 % av SVs førstekandidater i kommunene er kvinner. Det er også mange nye kandidater på listene.

– Det er veldig viktig at folk stiller opp for lokaldemokratiet. Det å få på plass flest mulig lister til kommunevalget, er både en maraton og en sprint. Selv om vi er langt flere medlemmer enn ved sist kommunevalg, så merker vi at pandemien har satt sine spor i befolkingen og deltakelse både i politiske partier og frivillighet.

I en undersøkelse av Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor, finner man at det er lavere aktivitet i organisasjoner og at det mer utfordrende å rekruttere frivillige.

Mellom to av de nye kandidatene som er klare for å både gjøre en innsats i kommunestyrene sine, skiller det hele 65 år. For den eldste førstekandidaten SV har i 2023 er Odd Georg Murud som fyller 83 år – i dag! – og er førstekandidat i Gjerdrum. Den yngste er 18 år gamle Mina Minaie, som er førstekandidat i Ringerike.

– Vi har nå 246 førstekandidater som er klare for valgkamp og vinne flertall kommuner over hele landet. Vi trenger kommuner som tar vare på innbyggerne og som lager gode lokalsamfunn. Hvem som styrer norske kommuner, betyr noe, og våre kandidater er klare for å ta ansvar, sier Herning.