Ny sikkerhetspolitisk uttalelse vedtatt  

Publisert av: Martin Grüner Larsen Publisert: 18. mars 2023
Oppdatert: 18. mars 2023
Lesetid: ca. 2 min

SVs landsmøte går i uttalelsen bort fra kravet om å melde Norge ut av Nato.

Landsmøtet i SV har i vedtaket til en ny sikkerhetspolitisk uttalelse vedtatt å legge bort kravet om å melde Norge ut av Nato. Samtidig opprettholdes kritikken av Nato og en sikkerhetspolitikk avhengig av USA.  

Bakgrunnen for uttalelsen er den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen, og at Sverige og Finland har søkt om medlemskap i Nato.

Avtroppende partileder Audun Lysbakken sa i forbindelse med innledningen til uttalelsen at SVs alternativ til nå, et nordisk forsvarssamarbeid i stedet for Nato-medlemskap, ikke lenger er en mulighet.  

– Vi kan ikke ha alternativer som ikke lenger er realistiske. Vi må forholde oss til sånn som verden er, sa Lysbakken etter avstemningen. 

Han avviser at linjeskiftet betyr en grunnleggende politikkomlegging for SV 

– Vår analyse av Nato og kritikken av avhengigheten av USA, den står seg jo. Jeg tror jo faktisk den er mer aktuell enn før, sa han. 

I uttalelsen heter det at:

«SVs mål er en europeisk og nordisk sikkerhetsordning som er uavhengig av USA. Det kan skje gjennom en etablering av et nytt sikkerhetspolitisk fellesskap når den politiske situasjonen i Europa gjør det mulig, eller gjennom at Nato forandres og tyngdepunktet forskyves til Europa. Et nordisk forsvarssamarbeid vil samtidig være det beste fundamentet for norsk alliansepolitikk. Slik endring må trolig skje gradvis og kollektivt. SV vil derfor arbeide for dette, framfor en norsk utmelding av Nato.»

Les hele uttalelsen her