Brev til SVs medlemmer fra Audun Lysbakken

Publisert av: Martin Grüner Larsen Publisert: 09. november 2022
Oppdatert: 09. november 2022
Lesetid: ca. 2 min
Audun Lysbakken, Ingrid Fiskaa og andre SV politikere. foto

Kjære SV-medlemmer,

I elleve år har jeg hatt æren av å få lede SV.

Jeg er ufattelig stolt over å få være leder for partiet jeg tror så sterkt på, og over tilliten jeg har fått av tusenvis av medlemmer og enda flere velgere. I dag er tiden likevel inne for å fortelle dere at jeg ikke stiller til gjenvalg som partileder på landsmøtet i mars. Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder.

I mange år har familien min stilt opp for at jeg skulle kunne gjøre jobben som SV-leder. Jeg håper jeg har klart å være både en tilstedeværende pappa og en god partileder. Men det koster. For meg og for min partner, hun jeg deler liv og familie med. For et år siden fikk vi en liten datter. Hun har tre storesøsken, de to yngste av dem er ti og tolv. Vi har noen fine, men hektiske år foran oss. Jeg ønsker meg en roligere hverdag for familien min mens minsten er liten og storebror og storesøster fortsatt er barn. Skal vi få det, må det skje nå.

Jeg tror det er bra for et demokratisk parti med utskifting på toppen. Jeg har sittet 17 år i arbeidsutvalget, som leder og nestleder. Hvis SV skal vokse videre må vi evne å tenke nytt og utvikle oss i takt med menneskene vi er til for, da er det også klokt at vi fornyer oss selv i blant.

I 2012 ble jeg valgt til partileder med et klart oppdrag: Å lede snuoperasjonen bort fra sperregrensen. De første årene var preget av mye motgang, men vi holdt sammen og ga aldri opp. Siden 2017 har vi vært i jevn vekst, både i oppslutning og medlemstall.

Etter åtte år i opposisjon til en blå regjering har vi også vunnet tilbake innflytelse i norsk politikk. Vi er et parti med mot til å bruke makten velgerne har gitt oss, og med evne til å skape resultater for folk og miljø.

Partiet vårt er gjenreist – både i valg, som organisasjon og som kraft i norsk politikk. Vi har gjort det sammen, og jeg er så takknemlig for innsatsen til alle dere som har vært med.

Nå er det tid for å sette nye mål for SV. Aldri i min levetid har politikken og demokratiet føltes så viktig som nå, aldri i min levetid har krisene vært flere og utfordringene større. Mye står på spill, men vi har også mye å vinne. Norge trenger et sterkt sosialistisk parti i årene som kommer. Det skal ledes av en ny partileder, som partidemokratiet vårt skal velge.

Jeg takker ikke for meg i dag. Mye skal skje før mars, ikke minst skal vi gjøre vårt beste for å gi landet et mer rettferdig og grønnere statsbudsjett. Jeg skal være leder i SV helt fram til landsmøtet, og jeg er valgt som stortingsrepresentant for Hordaland fram til 2025. Jeg gleder meg til begge deler.

Vi er et sterkt og samlet parti, med store oppgaver foran oss. Det er bare å gyve løs på framtiden!

Min beste hilsen til dere alle,

Audun