Uttalelse om solidaritet med Ukraina

Publisert av: Siri Gjørtz Publisert: 28. mars 2022
Oppdatert: 10. november 2022
Lesetid: ca. 2 min
Lysbakken LS-tale
Audun Lysbakken taler til SVs landsstyre

Solidaritet med Ukraina, sanksjoner og mottak av flyktninger var viktige tema i SV-leder Audun Lysbakkens tale til landsstyret lørdag 26. mars. 

­– Ukrainernes kamp for eget land og egen selvstendighet er en frihetskamp for alle mindre stater, ukrainerne sin sak er vår sak – fordi vi ikke kan godta et Europa hvor en stormakt kan ta seg til rette og endre grenser med vold. Denne krigen er småstat mot stormakt, demokrati mot diktatur og folkerett mot lovløshet, sa Audun Lysbakken i talen til landsstyret.

Han pekte på at Putins regime viser sitt sanne ansikt gjennom invasjonen, og at regimet er et høyrenasjonalistisk diktatur, som bygger på vold, løgn og undertrykking.

– Vår solidaritet er også hos russere som våger å stå opp mot krigen, vanlige russere er ikke ansvarlig for regimets ugjerninger. Putin legger Ukraina i ruiner, men han gjør også Russland til et fengsel, sa Lysbakken.

SVs landsstyre vedtok søndag en uttalelse om solidaritet med Ukraina.

Lysbakken oppfordret regjeringen til å sørge for at Norge går i bresjen for å forsterke den økonomiske smerten sanksjonene påfører Russlands oligarker.

For å bekjempe makten til russiske oligarker og å bidra til sanksjonene mot Russlands angrepskrig mot Ukraina, vil SV at Norge skal ta internasjonalt lederskap i kampen mot skatteparadis.  

– Skatteparadis er en nøkkel til autoritære lederes økonomiske makt. Dette gjelder i særdeleshet i Russland. Ved hjelp av usynlig eierskap gjemmer oligarkene store verdier – ikke bare i Luxembourg og London, men kanskje også i Norge, sa Lysbakken.

Oligarkene gjemmer seg bak stråmenn og skallselskaper, og det demper effektene av sanksjonene. Lysbakken pekte på flere forslag fra Tax Justice Network som kan tas i lys av den pågående krigen:

Lysbakken utfordret også regjeringen til å sørge for at Norge tar en ledende rolle når det gjelder nødhjelp og bistand i møte med den humanitære katastrofen som nå utspiller seg i Ukraina og nærområdene.

Lysbakken var opptatt av at over 40 prosent av de som har kommet til Norge fra Ukraina så langt er barn.

– Det må raskt på plass en plan for barna, for å sikre helsekartlegging, barnefaglig kompetanse på akuttmottakene fra dag én, og en klar beskjed til kommunene om nødvendig oppfølging av barn som er innlosjert privat, sa Lysbakken, og og fortsatte:

– Det viktigste vi gjør å hjelpe så mange som mulig, å sikre de som kommer et trygt og forsvarlig tak over hodet. Regjeringen må stille opp med midler til kommuner og frivillighet for å bidra til rask og god integrering.