SV fordømmer det russiske angrepet på Ukraina

Publisert av: Siri Gjørtz Publisert: 24. februar 2022
Oppdatert: 18. august 2022
Lesetid: ca. 1 min
- SV fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste. Vår solidaritet er med Ukraina og dets folk, som opplever et brutalt og ulovlig overfall, sier SV-leder Audun Lysbakken, etter at Russland angrep Ukraina.
Audun Lysbakken. foto

Putin-regimet bryter internasjonal rett og velger vold som virkemiddel for å tvinge sin vilje på et naboland. SV vil aldri akseptere at stormakter tar seg til rette, dette er en svart dag for alle som bryr seg om or alle som bryr seg om fred i Europa, folkerett og små staters rettigheter. 

– Norge må bidra til å øke presset mot den russiske eliten, Putins regime og oligarkene rundt ham. SV støtter kraftfulle økonomiske sanksjoner og andre former for økonomisk og politisk press for å få Russland til å stanse sin aggresjon, sier Lysbakken. 

Det russiske regimet viser seg igjen å være villig til å bruke vold og undertrykkelse mot naboland. Slik leder de også oppmerksomheten bort fra måten de selv leder Russland. Putin og hans oligarker har bygget et sosialt dypt urettferdig og udemokratisk samfunnssystem. Denne krigen er ikke i vanlige russeres interesse, og vi må håpe motstanden mot den vil vokse.

– En full krig i Ukraina, og i verste fall en russisk okkupasjon, kan sende svært mange mennesker på flukt. Vi må være forberedt på at det kan skje, og alle land i Europa må i en slik situasjon ta sitt ansvar for å gi ukrainske flyktninger trygghet. Norge må være klar til å ta vår del av dette ansvaret.