Nå får Norge et rødgrønt budsjett

Publisert av: Henriett Røed Publisert: 29. november 2021
Oppdatert: 18. august 2022
Lesetid: ca. 3 min
SV har inngått en avtale med Ap og Sp om et mer rettferdig og klimavennlig budsjett for neste år. I budsjettavtalen har SV flyttet på seks milliarder kroner, som sikrer at budsjettet har en bedre sosial profil og kutter klimautslipp.
Kari Elisabeth Kaski sitter ved møtebord. foto

– Dette budsjettet rydder opp etter Erna Solbergs usosiale kutt og setter i gang våre to store velferdsreformer, gratis SFO og tannhelsereform. Det oppfyller vårt krav om større utslippskutt, setter grenser for oljen og øker de grønne investeringene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Avtalen betyr mer å leve av for mange uføre, fattige familier og mennesker som ble rammet av høyresidens usosiale kutt. Den betyr at de på toppen må betale mer skatt, mens vi setter i gang to store, nye velferdsreformer, sier Lysbakken og viser til gratis halvdagsplass i SFO og tannhelsereform.

– Budsjettavtalen betyr at vi likevel får et statsbudsjett som kutter mer klimagassutslipp enn det Solberg-regjeringen la opp til. Alle de som stemte for å slutte med leting etter fossil energi og å redusere avhengigheten av olje får nå gjort oljepolitikken i Norge bedre, sier Lysbakken.

– Enigheten i dag markerer et vendepunkt. Nå skal forskjellene ned, ikke opp. Nå skal det handles mot miljøkrisen og naturødeleggelsen. Og det er bare begynnelsen, SV skal jobbe utrettelig videre for å levere mer.

– Vi har vist at våre velgere skal ha uttelling for sin stemme. Forliket oppfyller alle SVs hovedprioriteringer. Vi kan bruke vår nøkkelposisjon i Stortinget til å levere forandring for folk.

Noen av de viktigste sakene SV har fått på plass i budsjettet for 2022 er:

Kontakt: Siri Gjørtz, kommunikasjonssjef, tlf.: 920 48 949

Budsjettforlik – verbalerLast ned
Budsjettforlik – tallLast ned