Lysbakken: – For mye grått og for lite rødt og grønt i regjeringsplattformen

Publisert av: Runa Røed Publisert: 13. oktober 2021
Oppdatert: 18. august 2022
Lesetid: ca. 2 min

– I denne plattformen er det for mye grått og for lite rødt og grønt, men SV kommer til å bidra med mer kraftfull politikk for rettferdig fordeling og miljø hvis regjeringen kommer til oss for å forhandle.

Det er partileder Audun Lysbakkens reaksjon etter at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum onsdag presenterte sin regjeringsplattform.

Audun Lysbakken. foto


Flere tiltak i plattformen bygger på enighet mellom SV, Ap og Sp i Stortinget i forrige periode.

– Det er positivt at regjeringen vil følge opp rødgrønn enighet om saker som etablering av et klimabudsjett, utfasing av kommersielle aktører i barnevernet, reduksjon av barnehagepris, heltid i arbeidslivet, innføring av skolemat, stopp i avskilting av erfarne lærere, Høgskolen i Nesna, Nord-Norge-banen, skroting av au pair-ordningen, samtykkelov, kollektiv søksmålsrett, dobling av fagforeningsfradraget og stans i rasering av taxinæringen. SV er klar til å danne flertall i Stortinget for saker som disse, sier Lysbakken.

Men velgernes to viktigste saker ved dette valget var forskjells-Norge og miljø. Om regjeringen ikke leverer kraftfull forandring på disse to vil hundretusener av rødgrønne velgere bli skuffet. Lysbakken mener denne plattformen er altfor svak både når det gjelder ulikhet i makt og rikdom, og klima og natur.

– Uten vilje til langt kraftigere skatteøkninger for de rike og mer å leve av for folk med lite vil forskjellene ikke gå ned. Og når regjeringen legger opp til å videreføre størsteparten av Høyres skattekutt blir det ikke penger til nye velferdsreformer og god nok kommuneøkonomi. SV vil prioritere gratis SFO for alle trinn og tannhelsereform. Vi er bekymret over at plattformen ikke legger opp til å reversere mer av Høyre-regjeringens brutale usosiale kutt mot fattige og syke, og at det ikke varsles omfordeling av fiskekvotene.

Fredingen av velferdsprofitørene og bemanningsbyråene er også tegn på at Ap og Sp ikke lytter nok til en vesentlig del av den bevegelsen og de partiene som har mobilisert for regjeringsskifte, mener han.

– Klima- og naturkrisen kan ikke løses med god retorikk og fine ønsker. Med denne plattformen når ikke Norge klimamålene. Det mangler nye konkrete tiltak for utslippskutt, og Ap har forlatt sitt standpunkt om å avvise kvotekjøp i utlandet som virkemiddel. SV vil gjennomføre et rettferdig grønt skifte, hvor økt CO2-avgift går direkte tilbake til folk gjennom en grønn folkebonus, sier Lysbakken.

Hvis vi skal utvikle grønn industri og sikre arbeidsplassene for framtiden kan ikke Norge fortsette oljeavhengigheten. Denne plattformen leverer ingen endring av oljepolitikken, et svært dårlig svar på FNs oppfordring om å stoppe leting etter ny fossil energi. SV etterlyser en kraftigere satsing på grønn industri.

– Den nye regjeringen velger selv hva den vil være, sentrumsregjering eller del av et rødgrønt samarbeid. SV vil møte regjeringen konstruktivt hvis den søker samarbeid med oss.. Men et samarbeid vil også bety at regjeringen må endre kurs i saker som er viktige for SV. SV er fast bestemt på å bruke vår nøkkelposisjon i Stortinget til å levere kraftfull forandring de neste årene, avslutter han.