Kjernekraft er en energiform som kan gi mye ren energi med små norske naturinngrep, og
produserer uavhengig av vær og årstid, men er sårbar for naturkatastrofer som følge av
klimaendringer. Det vil ta lang tid å etablere kjernekraftverk i Norge, og mange av de teknologiske løsningene som SMR reaktorer er ikke testet kommersielt enda.
Kostnaden ved utbygging av et kjernekraftverk er i dag betydelig høyere enn kostnaden ved utbygging av f.eks solkraft og vannkraft. En utbygging vil derfor kreve betydelige subsidier fra staten. I tillegg vil det være staten som får ansvaret for å rydde opp hvis det skulle skje en atomulykke, et privat selskap vil aldri kunne klare å bære de kostnadene. Risikoen og kostnaden blir derfor plassert hos det offentlige, mens de private selskapene kan hente ut profitten.
Det er ikke mulighet for et land som Norge å satse på utviklingen av alle former for kraftkilder samtidig. Det er både for dyrt, og for få folk. Norge har et betydelig kompetansefortrinn med vår kunnskap om offshore virksomhet. Derfor mener SV det er riktig å prioritere utviklingen av flytende havvind. Fokuset på utviklingen av kjernekraft kan forsinke ny kraftproduksjon på andre områder.
Norge som nasjon har aldri hatt et kjernekraftverk som har produsert kraft til strømnettet. Det krever betydelig kompetanse i det offentlige for å håndtere sikkerheten rundt kjernekraftproduksjon og håndteringen av avfall. Så lenge Norge ikke har klart å håndtere avfallet fra vår forskning på kjernekraft på en god måte, og ikke har kompetanse på kommersiell kjernekraft så mener SV det ikke er grunnlag for at Norge tar en lederrolle i utviklingen av ny kjernekraft.