Festningen til folket

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 15. juni 2017
Oppdatert: 15. juni 2017
Lesetid: ca. 2 min
Oslo SV og vårt byråd vil ha mer byliv i Oslo sentrum. I dag er Akershus festning, Oslos egentlige gamleby, et militært område med lite folkeliv. I løpet av de neste årene bør festningen gradvis åpnes for folk og utvikles som en ny bydel med handel, kultur og folkeliv.

En av de rikeste og mest spennende delene av byen vår er i dag et operativt forsvarsanlegg som det ikke finnes noen militær begrunnelse for å opprettholde i Oslo sentrum. Inntil 2023 huser festningen også Statsministerens kontor. På sikt bør også flere militære institusjoner, først og fremst Forsvarsledelsen og Forsvarshøyskolen, flyttes til andre deler av Oslo. Akershus festning bør utvikles som Oslos nye bydel: Festningsbyen.

Viktig og spennende byutvikling er allerede underveis i områdene rundt, både i Kvadraturen og på Vippetangen. I Festningsbyen vil man kunne utvikle en historisk gamleby lik det man kjenner fra mange europeiske storbyer. Her er plass til kafeer, butikker, gallerier, og barnehager.

I andre deler av Oslo kan Forsvaret få tidsriktige og funksjonelle kontorer til de operative institusjonene. I for eksempel Groruddalen eller Oslo sør vil dette kunne gi et positivt tilskudd til bydelen. Samtidig vil økt byliv i Festningsbyen kunne gi flere besøkende og mer oppmerksomhet om de historiske museene og festningens rike militære historie.

En utvikling av Festningsbyen vil kreve svært strenge og gjennomtenkte reguleringsbestemmelser. Stat og kommune vil måtte jobbe tett sammen etter omforente mål.

Å gi Akershus festning til byen og folket er en av de mest spennende byutviklingsmulighetene som fins i Oslo. Det er Staten, gjennom Forsvarsbygg, som sitter på nøkkelen til å muliggjøre Festningsbyen. Oslo SV vil jobbe for at byrådet tar initiativ overfor regjeringen for å begynne et langsiktig og gradvis arbeid for økt byliv i Akershus festning. På sikt bør ambisjonen være fraflytting av de operative, militære institusjonene.

 

Vedtatt av Fylkesstyret i Oslo SV 08.06.2017

Foto av C K Leung (CC BY-NC-ND 2.0)