Trondheim kommune erklærer klimakrise!

Publisert av: frode.nystuen Publisert: 21. november 2019
Oppdatert: 08. desember 2019
Lesetid: ca. 3 min
Den globale oppvarmingen og tap av naturmangfold representerer en krisesituasjon som vil ramme Trondheim, mener bystyret. Kraftige klimakutt ble vedtatt av Trondheims bystyre etter iniativ fra SV 21. november 2019.

Den 1. mai erklærte Storbritannia at det er en «climate emergency». Dette skjedde etter at myndighetene i Wales og Skottland og ulike lokale myndigheter hadde gjort det samme. Klimakrisen er ikke én stor hendelse som endrer alt på en dag, men endringer som har skjedd over tid.

Nå er vi kommet til en situasjon hvor de menneskeskapte klimagassutslippene må ta slutt om vi skal unngå katastrofale følger. Det er derfor behov for en helt ekstraordinær innsats over de neste årene for å komme oss ut av den nødsituasjonen vi er i nå om det ikke gjennomføres en slik innsats. Dette er en stor internasjonal kampanje som har begynt i små byer og kommuner. Det er i nærmiljøer vi tydeligst ser konsekvensene av klimaendringene. Vi kjenner de som mistet huset i flom, de som måtte slakte husdyr på grunn av fjorårets tørkesommer, eller de som har opplevd skog- og lyngbranner. Derfor er det kommunene som må erklære at det som skjer, ikke bare er farlig, men at er en nødssituasjon som krever ekstraordinær innsats. I Norge er det i dag ingen konkret plan for hvordan landet skal gjennomføre de nødvendige kuttene i klimagassutslipp for å nå målene som er satt, verken innen 2030 eller 2050. Regjeringen styrer nå mot at vi i 2030 vil ligge 13,5 prosent under 2017-nivået, selv om målet i dag er 40 prosent. Regjeringen gjør altså i dag ikke nok for å nå disse målene. Samtidig forteller FNs naturpanel av 1 av 8 arter på jorda står i fare for å bli utryddet. Dette krever handling. Trondheim kommune må derfor erklære at klimakrisen og naturødeleggelsene utgjør en nødssituasjon for kommunen som krever en ekstraordinær og planlagt innsats. Vi nøyer oss ikke med å erklære klimakrisa, erklæringen inneholder også en rekke konkrete tiltak for å kutte utslipp og takle krisa vi befinner oss i.

Sammen med de andre rødgrønne partiene foreslår SV at: