Nærhet gir kvalitet og forutsigbarhet

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 20. juni 2019
Oppdatert: 20. juni 2019
Lesetid: ca. 1 min
Viktig gjennomslag for SV i fylkestinget: Elevene som søker på videregående skole i nye Innlandet fylke får rett til skoleplass ved sin nærskole.

– Det gir et mest mulig likeverdig utdanningstilbud for elevene våre, og sikrer at det ikke utelukkende blir karakterbasert inntak, sier SVs gruppeleder Bjørnar Tollan Jordet.

Gjennomslag for nærskoleprinsippet

Allerede i mars var SV tydelig på at partiet ønsker at flest mulig elever skal ha mulighet til å gå på den linjen de ønsker ved sin nærskole. Det er viktig for å sikre forutsigbarhet i linjetilbud både for elever, ansatte og det arbeids- og næringslivet vi skal utdanne til.

Da fylkestinget i dag vedtok Forskrift om inntak i videregående skole og formidling til læreplass i Innlandet fylkeskommune var det kampen mellom karakterbasert opptak eller nærskoleprinsippet som farget debatten. Men SV fikk gjennomslag, sammen med AP, Sp og KrF.

– En modell som er tuftet på nærskoleprinsippet gjør at skolen utjevner sosiale forskjeller og at den enkelte elev har mulighet til å nå sitt fulle faglige og sosiale potensiale. Alle elever, både de med høye grunnskolepoeng og de med lavere, skal få tilgang til tilpasset og kvalitetsmessig god utdanning, forteller Tollan Jordet.

SV vil ha gode skoler i hele Innlandet – og mener de må ha like god kvalitet om de ligger i en bygd eller en by.

– Det handler om forutsigbarhet, både for elevene og for lokalmiljøet og næringslivet vi skal utdanne til. Derfor er det også nærskoleprinsippet som mulig å ta utdanning så nære hjemplassen som mulig, og sikrer at alle elever, både de med høye grunnskolepoeng og de med lavere, får tilgang til tilpasset og kvalitetsmessig god utdanning.