På lag med fremtiden

Vi må i fellesskap ta ansvar for å overlate byen til fremtidige generasjoner i bedre stand enn den er i dag. SV vil alltid prioritere folks helse over retten til å forurense, og gjøre det lettere for innbyggerne å leve miljøvennlige liv. Vi vil bekjempe klimaendringer, farlige utslipp til luft, jord og sjø og redusere forbruket av naturressurser.

Over hele verden går byer i front i kampen mot klimaendringer. SV vil at Bergen som Norges nest største by skal ta en nasjonal og internasjonal lederrolle i kampen for nullutslippssamfunnet. SV vil føre en rettferdig og solidarisk klimapolitikk som virker.

Klimasatsing

Verden trenger rask reduksjon av klimautslipp og må sette kurs mot null utslipp av klimagasser. Som Norges nest største by må Bergen ta ansvar for å redusere egne klimautslipp på en måte som også sikrer sosial rettferdighet.

For SV går kampen mot klimaendringer hånd i hånd med kampen mot økende forskjeller. En klimapolitikk som bidrar til sosial utjevning er ikke bare rett, men også nødvendig for å sikre legitimitet og oppslutning om innsatsen mot menneskeskapte klimaendringer. SV vil derfor prioritere klimatiltak som både er effektive for å oppnå reduserte utslipp, samtidig som de bidrar til omfordeling fra de som har mest til de som har minst.

Kompakte byer har mye lavere utslipp og lavere klimaavtrykk enn byer preget av byspredning og bilisme. Samtidig bidrar innbyggere med høy inntekt vesentlig mer til klimagassutslipp enn andre fordi de har generelt høyere forbruk og reiser mer med fly og privatbil enn andre. Avgifter på forurensende aktiviteter (som bilkjøring) som brukes til å finansiere miljøvennlige alternativ (som utslippsfri kollektivtransport), er derfor bra for miljøet samtidig som det bidrar til mer rettferdig fordeling.

SV vil:

* redusere klimautslippene fra Bergen med 50 prosent innen 2025, og at Bergen skal være en nullutslipp-by innen 2030.

* innføre en årlig klimatiltaksplan med eget budsjett og tidsressurs som del av den årlige budsjettprosessen i kommunen.

* stoppe byspredning for å redusere transportbehov, energibruk og klimautslipp, og prioritere fotgjengere, syklister og kollektivtransport i all arealplanlegging.

* redusere biltrafikken i Bergen med 30 % innen 2025.

* sikre fordeling og rettferdighet i hvordan vi måler og reduserer utslipp av klimagasser.

* involvere kommunens ansatte og innbyggerne aktivt i klimaarbeidet, blant annet gjennom en årlig klimafestival.

* stille strenge klimakrav i offentlige innkjøp.

* søke klimasamarbeid med fylkeskommunen og omegnskommunene for å sikre en samordnet klimainnsats.

* trekke kommunens finansielle investeringer, fondsplasseringer og forsikringer ut av kull-, olje- og gassvirksomhet, og velge plasseringer med god klimaprofil.

* DISSENS. Tre av komiteens syv medlemmer (Mikkel Grüner, Rasmus Berg og Knut Remi Heimvik) vil ha inn følgende punkt: Utrede muligheten for et kommunalt eid og byomfattende logistikksystem for sentrum, som skal overføre deler av nyttetrafikk i sentrum fra lastebil til el-sykkel, via egne omlastningssentraler.

Klimatilpasning

Vi må gjøre det vi kan for å begrense menneskeskapte klimaendringer. Samtidig må vi erkjenne at klimaendringene er her allerede og forsøke å begrense skadevirkningene mest mulig. Klimatilpasning er derfor nødvendig. Bergenserne kan vente seg et varmere, våtere og villere vær i fremtiden. Dette vil øke faren for orkaner, ras og flom, og havnivået vil stige. SV vil arbeide for at Bergen tar klimaendringene på alvor og gjør de tilpasningene som er nødvendige.

SV vil:

* redusere flomfaren ved store nedbørsmengder ved å beskytte våtmark mot nedbygging, gjenåpne naturlige vannveier og etablere nye og bevare eksisterende vegetasjonsområder og grønne lunger, særlig i sentrale og tettbygde strøk.

* legge gatedekke som bidrar til infiltrasjon av overvann, som brostein og porøs asfalt.

* øke tempoet i utskifting av gamle rør for å sikre at rørkapasiteten i avløpssystemet er tilstrekkelig til å håndtere økte vannmengder i fremtiden.

* kartlegge ras- og flomfare i hele kommunen, og iverksette sikringstiltak der etablert bebyggelse er i faresonen.

* si nei til boligbygging i områder som er utsatt for ras, flom eller havnivåstigning

* gjennomføre tiltak for å beskytte Bryggen og annen verneverdig bebyggelse mot havnivåstigning og stormflo.

Frisk luft

SV arbeider for en selvsagt rett for alle bergensere til å puste i frisk luft. Biltrafikk er den viktigste årsaken til utslipp av både NO2 og svevestøv i Bergen. Hele Bergensdalen og Loddefjord har så stor lokal luftforurensning at innbyggerne her er utsatt for en vesentlig helserisiko. Å bekjempe lokal luftforurensning krever en langt mer miljøvennlig byutvikling som gir redusert transportbehov.

I tillegg til biltrafikk er også fyring på kalde dager en vesentlig kilde til svevestøv. Fra 2021 blir det derfor forbudt å bruke ikke-rentbrennende ildsteder. Rentbrennende ovner utgjør i dag likevel under halvparten av de registrerte ildstedene i Bergen. Vi må derfor fortsette og intensivere arbeidet med å skifte ut gamle ovner slik at vedfyring ikke bidrar til helsefarlig luft på dager med inversjon.

Havnen i Bergen bidrar også til luftforurensning. Skip som ligger i havnen, bør betale ekstra havneavgift (miljøavgift) etter prinsippet om at forurenser skal betale. Avgiften må øremerkes til å delfinansiere elektrifisering av havnen. Med elektrifisering av havnen, kan også fjordabåten bli elektrisk og bli en viktig del av kollektivtransporten i og rundt Bergen.

SV vil:

* alltid prioritere bergensernes helse og retten til frisk luft over retten til å forurense.

* føre en arealpolitikk som sørger for at flest mulig kan gå, sykle eller bruke kollektivtransport til alle daglige gjøremål.

* innføre miljøfartsgrense på alle innfartsårer til Bergen for å redusere luftforurensing fra biltrafikk.

* etablere null- og lavutslippssoner i sentrum og utsatte områder i bydelene.

* forhøye takstene i bomringen på dager der det er meldt om fare for høy luftforurensing, og om nødvendig innføre andre restriksjoner på bilkjøring og parkering for å beskytte befolkningens helse.

* kreve ekstra miljødifferensiert havneavgift fra skip som skal brukes til å delfinansiere anlegg for landstrøm.

* bytte ut gamle ovner i alle kommunale boliger og øke vrakpantordningen for gamle vedovner for privatpersoner i hele Bergen kommune.

* satse på veiunderlag som produserer minst mulig svevestøv, f.eks. brostein.

* få på plass aktive målere av luftkvalitet også i Øyjorden, Arna og på Slettebakken.

Til kamp mot plastforurensing

SV vil ta kampen mot plastforurensing. Plastforurensing er et av våre største globale miljøproble-mer. Når plast som ikke er nedbrytbar havner i jordsmonn, vassdrag og hav, skaper dette store problemer for sjøpattedyr, fugler, fisker og andre organismer. Plasten havner inn i næringskjeden og til slutt på våre middagsbord. For å bekjempe problemet må vi både rydde opp i den forsøpling-en som allerede er i naturen, og bekjempe unødvendig plastbruk og ytterligere forsøpling.

Halvparten av all mikroplast som havner i havet kommer fra bildekk. Det er derfor nødvendig å redusere biltrafikk for å bekjempe plastforurensing. Andre viktige forurensningskilder er maling, kunstgressbaner og tekstiler laget av plast. Det trengs derfor en satsing på bred front for å bekjem-pe problemet.

SV vil

* redusere biltrafikken for å bekjempe mikroplastforurensning som følge av dekkslitasje.

* gjennomgå plastbruken i all kommunal virksomhet med sikte på å redusere unødvendig plastbruk mest mulig.

* øke takten i utfasing av gummigranulat på kunstgressbaner og lekeplasser, og gå imot etab-lering av nye kunstgressbaner som ikke baserer seg på nedbrytbare alternativer.

* legge en plan for og sette av penger til jevnlig rydding av plastavfall fra kystområder og vassdrag i Bergen.

* si nei til bruk av plastarmering i forbindelse med vegbygging i Bergen.

* stille krav om gjenvinning av plastmaterialer fra bygge- og anleggsplasser i Bergen.

* samarbeide med næringslivet for å hindre unødig bruk av plast, eksempelvis engangsplast.

* innføre et lokalt forbud mot plastposer og heliumsballonger i Bergen.

* forbedre ordningen for kildesortering av plast slik at en større andel gjenvinnes og resirku-leres.

* tilrettelegge for rensing av avrenning og kjemikalier på vedlikeholdsplasser for båter.

Forbruk, gjenbruk, resirkulering og gjenvinning

SV arbeider for å redusere forbruket av naturressurser. Det bør i større grad lønne seg å reparere, gjenbruke og gjenvinne. Lavt forbruk bør premieres, og kommunen må legge til rette for at flere kan leve i tråd med naturens tålegrenser. SV vil jobbe systematisk for å redusere avfall og øke gjenbruk, materialgjenvinning og energiutnyttelse, både blant innbyggere og i kommunens egen virksomhet.

SV vil:

* etablere reparasjonsverksteder ved gjenbruksstasjonene slik at ødelagte gjenstander kan få forlenget levetid.

* tilrettelegge for byttedager/byttemarked i samarbeid med miljøorganisasjoner.

* etablere brukthaller i alle bydeler der folk kan forsyne seg gratis med ting som andre vil kaste.

* gjøre Sandviken til pilotområde for å prøve ut henteordninger for avfall, for å tilrettelegge bedre for billøse husstander.

* arrangere kurs og konkurranser i redesign.

* gjøre reparasjon og redesign til valgfag i ungdomsskolen.

* omlegge alle kommunale avgifter slik at innbyggerne betaler etter hvor mye de forbruker, blant annet slik at renovasjons- og vannavgiften fastsettes på bakgrunn av husholdningens forbruk.

* tilrettelegge for kildesortering/kompostering av våtorganisk avfall, som matavfall, i tråd med Stortingets vedtak.

* samarbeide med matvare- og restaurantbransjen om å redusere matsvinn, blant annet gjennom et prøveprosjekt der det samles inn brukbare matvarer til bruk i kommunale kantiner og kjøkken.

* redusere kjøttforbruket i kommunal virksomhet gjennom å innføre kjøttfri mandag og vegetartilbud i alle kommunale kantiner og tjenester med matservering.

Energisparing og ny fornybar energi

SV vil fase ut bruk av fossil energi i Bergen og satse på energieffektivisering og energisparing. Vi vil utnytte og tilrettelegge for ny teknologi som produserer energi lokalt. Bergen må ta i bruk sine fornybare energiressurser, som jordvarme og solenergi. Dette er avgjørende for å klare overgangen til nullutslipp.

SV vil:

* fase ut bruk av fossile kilder til oppvaring av bygg og produksjon av fjernvarme, og ikke tillate fossile oppvarmingskilder i nybygg.

* utnytte potensialet for energieffektivisering og energisparing i alle kommunale bygg.

* kreve satsing på solenergi, jordvarme og evt. andre fornybare energikilder i nybygg.

* sortere ut våtorganisk avfall fra produksjonen av fjernvarme i Bergen.

* bruke eierskapet i BKK til å fremme energisparing og satsing på solenergi og jordvarme.