Trondheim kommunes høringsinnspill til rusreformen.

Publisert av: frode.nystuen Publisert: 25. mars 2020
Oppdatert: 25. mars 2020
Lesetid: ca. 2 min
Trondheim kommune har etter forslag fra varaordfører Mona Berger vedtatt et høringsinnspill til rusreformen der vi påpeker viktigheten av at kommunen får tilført nok ressurser til å få gjort en god faglig jobb med opprettelsen av en rådgivende enhet og at det forebyggende arbeidet inn mot ungdom blir styrket. Vi ber også om en lovfesting av sosialfaglig kompetanse som følge av reformen. Les høringsinnspillet her:

Trondheim kommune støtter på prinsipielt grunnlag forslaget slik det foreligger, men savner en tydeligere differensiering av de ulike gruppene som vil bli berørt av utvalgets forslag, spesielt med tanke på ungdomsgruppa. Ivaretakelsen av det forebyggende perspektivet og av ungdoms helse er viktig i debatten om avkriminalisering av brukerdoser med narkotika. Fokuset på erfaringer både fra ungdom selv og de profesjoner som har kompetanse på ungdom som bruker illegale stoffer, er lite synlig i arbeidet. Trondheim kommune understreker at politiets rolle vil være viktig i et forebyggende perspektiv, og at SLT-arbeidet skal videreføres og vektlegges.

Når det kommer til ungdom i risiko så er det ofte forebyggende gruppa i politiet, sosial og/eller barnevernfaglige instanser som møter disse, som de ordinære helsetjenestene. Spesielt for denne gruppen savner vi en konkretisering av hva man legger i begrepet helsesektoren. Trondheim kommune er bekymret for konsekvensene av de høye terskelverdiene som er lansert i utvalgets rapport, og opplever også her en manglende differensiering av de ulike brukergruppene. Trondheim kommune anbefaler at man lytter spesielt til politiet, brukerorganisasjoner og andre relevante fagmiljøer når det gjelder terskelverdienes størrelse. I det videre arbeidet må det presiseres at det fremdeles er ulovlig å selge og gi narkotika til andre – og dette perspektivet må ivaretas av politiet.

Trondheim kommune mener at forslaget vil føre til oppgaveoverføring til kommunene. De økonomiske konsekvensene av dette må utredes og kommunen må få tilført midlene som trengs. Kommunene bør få tilført ressurser for å styrke muligheten til å få gitt rask hjelp, herunder styrking av skolehelsetjenesten og lavterskel mestringstilbud for voksne. Trondheim kommune er positive til å opprette en rådgivningsenhet, i dette bør man også vurdere oppbygging og opprusting av det forebyggende arbeidet. Dette innebærer en erkjennelse av at spesielt hos de yngste vil rusbruken sjelden være hovedproblemet, snarere et symptom på underliggende problemer. Samtalen i den rådgivende enheten bør legge til rette for refleksjon over årsakene til egen rusbruk og ha mål om endring. Kommunene må få en reell styrking for å kunne opprette og drifte en rådgivende enhet for narkotikasaker.

Rusavhengighet er et helseproblem, men det er samtidig også et sosialt problem. De sosiale utfordringene må løses av fagfolk med sosialfaglig kompetanse og fokus, tverrfaglig innsats er helt nødvendig for å ivareta det helhetsperspektivet denne brukergruppen må møtes med. NOU -en legger vekt på betydningen av sosialfaglig kompetanse. Trondheim kommune ber om at når reformen blir innført, sikres sosialfaglig personell i kommunene gjennom en lovfesting av disse jfr. nye bestemmelser i helse – og omsorgstjenestelovens §3-2. Det må vurderes hvilke tiltak som kan iverksettes for personer som ikke møter til rådgivningsenheten