Tannhelse for alle

Publisert av: Rogaland SV Publisert: 05. november 2019
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 2 min
I møte i fylkesutvalget tirsdag 5. november stilte Rogaland SVs Heidi Bjerga spørsmål til fylkesordfører om ventetid på tannhelsetilbudet i Haugesund. Fylkesordfører svarte at tilbudet skal bedres og vil iverksette tiltak for å oppnå dette.

Hele spørsmålet og svar kan du lese her:

Spørsmål til fylkesordfører

Lang ventetid for tannbehandling

Tannhelse Rogaland FKF tilbyr behandling for pasienter som må behandles i narkose. Dette er et tilbud til behandlingsumodne barn, psykisk utviklingshemmede eller pasienter med sterk angst for tannbehandling. I Haugesund rapporteres det om at det kan ta så mye som to måneder å få komme på venteliste og ifølge fylkestannlegen kan man forvente opp mot 10 måneders ventetid for behandling.

I et tilfelle SV har fått høre om fra Haugesund, fikk en gutt på syv år konstatert hull i en tann. Gutten har barneautisme, har ikke språk og vanskelig for å vise følelser som smerte. I samråd med tannlege avgjorde barnets foreldre at han trengte behandling og at denne måtte bli gitt under narkose. De ventet i to måneder på plass på venteliste. Før de fikk innkalling til behandling oppdaget foreldrene at gutten hadde en hevelse i ansiktet. Det blir konstatert en infeksjon i kjeven. Det som var et hull i en tann, har blitt til en mye større plage for gutten.

Hva vil fylkesordfører gjøre for at barn som har konstatert hull i tennene og trenger behandling, får behandling før de utvikler større skader som tannverk og betennelser mens de venter?

Hilsen

Heidi Bjerga, Rogaland SV

Svar fra fylkesordfører

Fylkesordføreren oppfatter spørsmålet til i hovedsakelig omhandle ventetid for tannbehandling i narkose siden det er et slikt eksempel som er trukket frem.

Det er korrekt at noen pasienter må behandles i generell anestesi (narkose). Dette kan være behandlingsumodne barn der andre tillitsskapende tiltak ikke når frem, psykisk utviklingshemmede eller pasienter med sterk angst for tannbehandling. 

Tannhelse Rogaland har tilgang til narkosetjenester på:

Kapasiteten på sykehusene er som beskrevet over, og Tannhelse Rogaland får ikke tilgang på mer. Det har tidligere vært snakket om reduksjon i denne kapasiteten, men foreløpig ingen endringer.

De siste årene har Tannhelse Rogaland også innredet Haugesund tannklinikk og Tannhelsetjenestens kompetansesenter Rogaland med utstyr og mulighet for tannbehandling i narkose. Her kjøpes disse tjenestene fra private tilbydere som kommer til de nevnte klinikkene.

For å kunne få narkose på Haugesund tannklinikk og Kompetansesenteret forutsetter det at pasienten ellers er rimelig frisk og uten andre alvorlige diagnoser. Det er anestesileger som vurderer hver enkelt pasient og Tannhelse Rogaland må forholde seg til denne vurderingen.

Fra mai 2019 ble det startet opp et prosjekt med å behandle en større del av de friskeste pasientene som tas under narkose på SUS på kompetansesenteret. Dette vil medføre redusert ventetid og dermed bedre tilbudet for pasientene dette gjelder.

Tannhelse Rogaland har i revidert budsjett 2019 omdisponert midler slik at det nå er mer midler til narkosetjenester som igjen skal redusere ventetiden.

Fylkesordføreren er opptatt av at pasienter skal få den hjelpen de trenger med kortest mulig ventetid. Fylkesordføreren oppfatter at Tannhelse Rogaland ønsker det samme, og har iverksatt og vil iverksette tiltak for å sikre dette som nevnt over.