Slik vil SV bevare Oslo som en trygg by

Publisert av: Oslo SV Publisert: 21. oktober 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 4 min
Oslo er en av Europas tryggeste storbyer, med lite kriminalitet, og en lovlydig ungdomsgenerasjon. Samtidig har det de siste 4 år vært en økning i ungdomskriminaliteten, som i all hovedsak beror på at en hard kjerne av ungdomskriminelle, såkalte gjengangere, begår flere og grovere lovbrudd.

Etter fire år med økning i ungdomskriminalitet har vi hittil i 2020 hatt en nedgang. Dette skyldes trolig en endring av adferd knyttet til smittevern, men også Byrådets storsatsing på gratis aktiviteter for ungdom, samt kommunale sommerjobber.

Fellesnevneren for dem som begår kriminelle handlinger, samt de såkalte «gjengangerne», er at de kommer fra familier med betydelige levekårsutfordringer, dårlig økonomi og ikke minst trangboddhet. Ungdommene har også ofte opplevd utenforskap. Mange har som ofre eller pårørende opplevd vold, rus eller psykiske helseutfordringer hjemme. 

Oslo SV tar sterkt avstand fra høyrepopulistiske politikere som bruker ungdomskriminalitet og enkelte dramatiske hendelser til å stemple Oslo som en utrygg by. De bruker ungdomskriminalitet for å argumentere for færre innvandrere, fengsling av barn og kutt i sosiale ytelser til foreldre med barn som begår kriminelle handlinger. Med slike forslag skaper de en tillitskrise mellom byens ungdom og politiet, og de fyrer oppunder allerede eksisterende fordommer og frykt.

Oslo SV mener at ungdomskriminaliteten, uavhengig av om den øker eller ikke, må bekjempes og tiltak må settes inn for de unge som i er i risikogrupper for å begå kriminelle handlinger.

Oslo SV vil iverksette kunnskapsbaserte, konkrete tiltak som vi vet virker.

Økonomiske tiltak for å redusere fattigdom i sårbare familier er viktig. I tillegg er det viktig å unngå at sårbar ungdom havner i en kriminell løpebane. Her må det settes inn betydelige målrettede ressurser. Det er også behov for økt kompetanse innenfor traumebevisst omsorg som jobber forebyggende med barn og unge, samt styrking av det psykiske helsevernet for disse.

Selv om Oslo SV har fokus på forebyggende tiltak, er det også viktig at grove og gjentatte kriminelle handlinger møtes med tydelige reaksjoner. Ingen skal være redde for å gå, eller redde for at ungene går, i noen områder eller nabolag i Oslo. Ordinært fengsel er likevel en dårlig løsning for unge, det bryter med grunnleggende rettigheter barn har, og fører til en risiko for å skape ytterligere kriminell adferd. Oslo SV mener det er viktig å satse på å gjenoppbygge et synlig nærpoliti, hvor politiet har god kjennskap til ulike forhold og også sårbare enkeltpersoner. Politiets forebyggende arbeid med å bygge tillit mellom politiet og minoritetsungdom blir derfor viktig. Oslo SV er bekymret over utviklingen av politiet i Oslo, spesielt knyttet til planene om ytterligere sentralisering av politistasjoner. I tillegg oppleves politiets økende bevæpning og også politiets ID kontroller som en utvikling som skaper avstand og bidrar til konflikt mellom politiet og ungdom.

Oslo SV vil:

Uttalelse vedtatt av representantskapet i Oslo SV, 29.09 2020: