Storbylegevakt og lokalsykehus på Aker

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 01. juni 2017
Oppdatert: 02. juni 2017
Lesetid: ca. 3 min
Sykehuskapasiteten for Oslos befolkning er under sterkt press, og beregninger viser at A-hus vil ha nådd sin fulle kapasitet innen 2030. Det haster dermed med å gjenoppbygge et lokalsykehus på Aker.

Oslo SV mener at det viktigste målet i sykehuspolitikken er et trygt og godt sykehustilbud til alle som bor i Oslo. Det viktigste som må på plass er en ny storbylegevakt og et nytt lokalsykehus på Aker. Sykehuskapasiteten for Oslos befolkning er under sterkt press, og beregninger viser at A-hus vil ha nådd sin fulle kapasitet innen 2030. Det haster dermed med å gjenoppbygge et lokalsykehus på Aker. Befolkningsutviklingen i byen tilsier videre at det bør planlegges et nytt lokalsykehus sør/øst i Oslo.

Helse Sør-Øst har planer om å omstrukturere sykehustilbudet i Oslo. Region- og lokalsykehusfunksjoner for tre bydeler skal legges til Gaustad. Radiumhospitalet og Regional sikkerhetsavdeling skal få nye bygg, og det skal bygges et nytt lokalsykehus for Groruddalsbydelene på Aker-tomta. Planene innebærer at Ullevål sykehus på sikt legges ned, og at funksjonene flyttes til Gaustad og Aker. I tillegg samarbeider Oslo kommune og Helse Sør-Øst om en sårt tiltrengt storbylegevakt på Aker.

Oslo SV er urolig for at nedlegging og flytting av Ullevål sykehus vil kunne ha negative konsekvenser for utviklingen av medisinske fagmiljøer i verdensklasse. Ullevål sykehus har spesialistfunksjoner i nye, funksjonelle anlegg og lokalsykehusfunksjoner for 3 bydeler i Oslo. Helse Sør-Øst har ikke redegjort nærmere for medisinske og driftsmessige konsekvenser av å flytte disse fagmiljøene. Belastningen på Rikshospitalet ved en slik overføring av nye krevende akuttmedisinske ansvarsområder er heller ikke synliggjort. Oslo SV vil ha en grundig vurdering av sårbarheten ved samling av mange flere vitale sykehusfunksjoner på et så lite område som Gaustad.

Det er viktig at Oslo kommune fortsetter å engasjere seg i disse prosessene, og bruker myndigheten sin til å sikre innbyggernes behov. En så stor prosess binder opp ressurser. Forsinkelser kan føre til at spesialistfunksjoner ved Rikshospitalet og Ullevål flyttes ut av Oslo. Oslo SV er bekymret for finansieringen av de foreliggende planene. Det er snakk om svært omfattende prosjekter, og det foreligger ennå ikke en helhetlig finansieringsplan. Oslo SV mener at Stortinget bør instruere Helse Sør-Øst om å gi finansiering av lokalsykehuset på Aker høyeste prioritet og at dette bygges ut først. I tillegg mener Oslo SV at Oslo kommune må bruke reguleringsmyndigheten og forhandlingsposisjonen sin overfor Helse Sør-Øst for å sikre at planleggingen og byggingen av lokalsykehuset på Aker får første prioritet. Gjennom rekkefølgebestemmelser kan Aker komme før andre delutbygginger. Videre mener Oslo SV at Ullevål sykehus bør opprettholdes som det framragende akuttmedisinske tilbud det er til Oslos befolkning.

Oslo SV er glad for at den nåværende planen for Gaustad er betydelig nedskalert fra tidligere planer. Oslo kommune må håndheve reguleringsmyndigheten ved å ta helhetlig grep og ikke overlate til utbygger å legge premissene for planarbeidet. De trafikale konsekvensene av utbyggingsforslaget på Gaustad har likevel ikke vært belyst tilstrekkelig. I tillegg til økt biltrafikk på Ring 3, vil det også gi ringvirkninger i mange tilstøtende veier i Vestre og Nordre Aker. Det må bygges ut T-bane og veinettet må bygges om, bl.a. med utbygging av Frognerseterbanen til 6-vogns tog opp til Gaustad stasjon.

Oslo SV mener at det er for tidlig å vurdere alternativ bruk av frigjorte tomtearealer på Ullevål og vil avvente konkrete finansieringsplaner før slike drøftinger eventuelt kan starte.

Samtidig vil Oslo SV poengtere at det er betydelige usikkerheter knyttet til drifts- og kvalitetsfordelene ved store helseenheter. Å sikre gode og trygge lokalsykehusfunksjoner for Oslos innbyggere må være hovedprioriteten for Oslo kommune i det videre samarbeidet med Helse Sør-Øst.

Oslo SV vil at:

 

Uttalelse vedtatt av representantskapet i Oslo SV, 30.05.17