Antirasisme og solidaritet

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 08. juni 2020
Oppdatert: 02. november 2020
Lesetid: ca. 3 min
SV støtter alle de som viser sin vilje til kamp mot rasisme og mot maktovergrep.

– Rasisme er et problem både i hverdagen og på systemnivå. Vi i SV er klare for å ta kampen på alle arenaer. Møter vi rasistiske holdninger skal vårt svar være antirasisme og solidaritet, sier fylkesleder Anne Lise Fredlund, som også representerer Innlandet i SVs landsstyre.

Rekken av hendelser i USA har gjort den systematiske rasismen høyaktuell, også i Norge. SVs landsstyre vedtok derfor 7. juni følgende uttalelse:

Norge må ta avstand fra Trump og rasismen i USA – og feie for egen dør

Uttalelse vedtatt av SVs landsstyre 7. juni 2020

Det brutale drapet på George Floyd 25. mai har aktualisert farlig og systematisk maktmisbruk i den amerikanske ordensmakten. Vi har også sett hvordan den amerikanske presidenten ikke har valgt å imøtekomme folks frykt og krav om endring, men forverret situasjonen ved å blant annet sette militæret inn mot egen befolkning og nøre opp under rasistiske holdninger.

SV støtter alle de som viser sin vilje til kamp mot rasisme og mot maktovergrep. Alle SVs tillitsvalgte og folkevalgte på alle nivåer skal kompromissløst og tydelig gå i kampen for anti-rasismen og menneskeverdet.

Strukturell rasisme finnes i alle samfunn. Her i Norge har vi sett rasistisk motivert vold og flere drap. Mange av de som demonstrerer krever rettferdighet for Eugene Ejike Obiora. Obiora ble drept av politiet da han møtte opp på sosialkontoret for å klage på et vedtak. Benjamin Hermansen, Arve Beheim Karlsen, Ali Ghazanfar Shah, Nawas Mohammed og Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er mennesker som ble drept fordi de hadde «feil» hudfarge i Norge. Vi må ikke se på dette som isolerte hendelser, men som uttrykk for en livsfarlig ideologi som truer mennesker og samfunn.

Kampen mot strukturell rasisme er like nødvendig her i Norge som i USA.Vi har forskning og tall som viser systematisk diskriminering i arbeidslivet, boligmarkedet og i utelivet. SV er bekymret for hvordan sentraliseringen av politiet kan komme til å påvirke forholdet mellom minoriteter og politiet. Vi trenger et nærpoliti som kjenner ungdomsmiljøene og som bygger trygge relasjoner over tid. Barn ned i 12-14 års alderen skal ikke stoppes av politiet for tilfeldig id-kontroll. Minoritetspersoner stoppes oftere av politiet enn andre. I 2018 fikk Norge kritikk av FNs menneskerettighetsråd for etnisk profilering. Denne praksisen må ta slutt.

SV mener at den brede kampen mot rasismen i Norge har vært svekket de siste årene – og det er behov for en akutt opprustning av samfunnets reaksjonsevne. Forskning og holdningsundersøkelser viser at rasisme og diskriminering ikke adresseres godt i vårt samfunn. Kampen mot rasisme i våre nabolag, barnehager, skoler, arbeidsplasser, helsevesen, arbeidsplasser, boligmarked og uteliv må trappes betydelig opp.

Kampen mot rasisme er en politisk kamp som angår alle. Aktivister gir kampen en kraft, legitimitet og oppmerksomhet som er helt nødvendig for å lykkes. Samtidig så er det viktig at alle demokratiske nivåer i Norge nå tar grep og setter anti-rasisme på dagsorden. Anti-rasistisk kamp er en holdningskamp, men det er vel så mye en systemkamp. Og systemer som muliggjør strukturell rasisme er farlige og må reformeres gjennom demokratiske vedtak. Vi vil arbeide for og forventer tilslutning til brede politisk allianser på alle nivåer for å få til en gjennomgang av systemene som muliggjør rasisme.

SV takker alle de tusenvis av nordmenn som har markert sin avsky mot rasisme og diskriminering, og sin kampvilje for et varmere samfunn. Vi står ved dere. I vårt land skal ingen føle seg truet, presset, kuet eller usynlig på grunn av sin hudfarge.