Hverdager for framtida

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 08. september 2019
Oppdatert: 08. september 2019
Lesetid: ca. 5 min
Vårt svar på klima- og naturkrise, samt ungdommenes "fredager for framtida" og de voksnes klimabrøl, er "hverdager for framtida".

Framtidsretta politikk krever at man tenker grønt på alle felt. Derfor har vi i mange år tatt kampen for naturvern, klimakutt, jordvern og artsmangfold.

SV vil ruste kommunene og fylkeskommunen for framtida

Vi har sett streikende ungdom og brølende voksne, som er svar på klimakrisa og naturødeleggelsen som finner sted her og nå – også her i Innlandet. Vårt svar er mer offensiv klimapolitikk og grønn utvikling.

Klimaendringene er allerede merkbare og kommer bare til å bli verre. Dette rammer folk i kommunene i Innlandet, men også næringslivet – og spesielt landbruket. Viktig infrastruktur er også utsatt, og de siste ukers vær har bydd på problemer med både veier, strøm og internett. Mer intensive og hyppige nedbørsituasjoner fører til mer overvann, flom og fare for ras og jordskred.

Folk ønsker en mer offensiv klimapolitikk, og det vil SV gi dem. Vi mener Innlandet har forutsetninger til å lede an i en mer anstendig og klok samfunnsutvikling. Klimautslippene må ned på nasjonalt nivå, på fylkesnivå og kommunalt nivå. Men vi må samtidig møte klimaendringene som allerede er her, og de som kommer i nær framtid.

Men med dagens regjering frykter vi at dette vil sette kommunene under ytterligere press. Vi mener derfor at staten må bidra med større bevilgninger til kommunene og fylkeskommunen for å håndtere dette. SV foreslo i sitt alternative statsbudsjett: 350 mill. kroner ekstra til klimatilpasning i kommunene, inkludert rentekompensasjonsordning for investeringer i vann og avløp, og 300 mill. kroner ekstra til rassikring av riks- og fylkesveier.

SV vil jobbe for nye løsninger som sikrer mindre forbruk, mer effektiv transport og reduserte klimautslipp. Her er noen av de viktigste tiltakene:

Sterkt fellesskap og grønn framtid

Et fylke som tar ansvar for å begrense utslippene av klimagasser og ødeleggelse av naturen, blir et samfunn med flere trygge og framtidsrettede arbeidsplasser, grønnere og mer moderne lokalsamfunn, lettere framkommelighet og en enklere hverdag for folk. SV vil ta vare på naturen slik at generasjonene som kommer etter oss for et trygt livsgrunnlag.

Innlandet skal ta ledertrøya i omstillingen fra forurensende fossiløkonomi til et samfunn med bærekraftig verdiskapning og grønne arbeidsplasser. Vi i SV vil snu fokuset fra forbruk til kvalitet. For gjennom grønn omstilling skaper vi livskvalitet og velferd for framtida.

Innlandet kan lede an i omstillingen fra oljeøkonomi til bioøkonomi

Innlandet har store bioressurser fra jord og skog som kan erstatte fossil energi og energikrevende byggematerialer. Ved å erstatte stål og betong med trevirke, reduserer vi energibruken ved framstillingen av materialene og binder CO2 i bygg.

Mange av fremtidens grønne arbeidsplasser i Innlandet er knyttet til bioøkonomien og treforedling. SV heier på innovasjon og gründerskap for utvikling av et mer bærekraftig samfunn.

Hunton i Gjøvik er et eksempel på bærekraftig innovasjon og gründerskap som vi vil se mer av i Innlandet. Her kan du lese om vårt besøk hos Hunton i april.

Landbruksnæringa i Innlandet må være en av drivkreftene i det grønne skiftet. Nå som vi gjør oss klare for framtida er det SVs landbrukspolitikk som er den beste – for SVs politikk kombinerer det røde med det grønne.

Kun 3% av det norske landarealet er dyrka mark, og kun 1% av den norske jorda har god nok kvalitet til at vi kan dyrke korn der; da har vi et samfunnsansvar om å verne den dyrka marka mot nedbygging. Vi vil ha nullvisjon for nedbygging av dyrka mark:
– Vi skal bruke dyrka og dyrkbar jord til matproduksjon. SV vil sikre økt selvforsyning og trygg norsk mat. Det krever en langt mer restriktiv arealpolitikk, sier Bjørnar Tollan Jordet.

Her finner du Innlandet SVs 10 landbrukspolitiske prinsipper.

Innlandet SV vil ha nullvisjon for nedbygging av dyrka mark.

Mer kvalitet – mindre forbruk

Vi lever i en tid hvor mennesket bruker og kaster flere ressurser enn vi har og utvikler. Som samfunn må vi styrke gjenbruk og redusere forbruket av verdens ressurser. Men allerede 29. juli hadde vi brukt opp alt jorda klarer å produsere på et helt år og markerte «Earth Overshoot Day» – jordas overforbruksdag. Resten av 2019 bruker vi av neste år og kommende generasjoners ressurser, viser årets rapport fra Global Footprint Network.

Bjørnar Tollan Jordet og Innlandet SV vil stille strengere krav til kvalitet på varer og tjenester. Vi vil jobbe for nye løsninger som sikrer mindre forbruk, mer effektiv transport og reduserte klimautslipp. En ny tid må møtes med at alt vi produserer, kjøper og bruker fører til mindre forbruk av ressurser.

Stadig færre områder i Norge er uberørt av tekniske inngrep, og 1.400 arter som lever i skog er utrydningstruede. Arealendringer er den viktigste årsaken til at arter utryddes. Vi i SV vil verne om urørte naturområder, sikre levedyktige bestander av truede arter. Vi vil også bidra til en handlingsplan for bevaring av naturmangfoldet i Innlandet.

Les mer om miljø og klima i vårt program.

SV sier nei til landbasert vindkraft i nordre Hedmark.

Mer om hverdager for framtida

Her er noen oppslag fra det siste året, som forteller mer om hva vi i SV mener om bærekraftig framtid. Følg også emneknaggen #hverdagerforframtida på sosiale medier.

– Flaut å være versting
Ved å sørge for at det blir billigere å ta buss over hele Innlandet sørger vi for at flere lar bilen stå – og bidrar dermed til å senke klimagassutslippene!
Sigurd Bækkelund, Innlandet SVs 3. kandidat, Hamar Arbeiderblad 28.juli

Vindkraft i Nord-Østerdal: – Vi trodde det var aprilsnarr, sier SV-duo
Naturen må tas vare på for framtidige generasjoner. Derfor tar vi kampen for vindmøller til havs og ikke til fjells
Bjørnar Tollan Jordet, Innlandet SVs 1. kandidat, og Karin Lervang, Rendalen SVs 1. kandidat, Arbeidets Rett 3. april

Et jordvern for framtida
Innlandet har noe av landets beste matjord, men den bygges ned i høyt tempo. Derfor ønsker vi en nullvisjon for utbygging av matjord
Christian Haugen, 1. kandidat Ringsaker SV, Amund Røhr Heggelund, 1. kandidat Stange SV og Sigurd Bækkelund, 3. kandidat Innlandet SV, Hamar Arbeiderblad 23. august

Miljødag i Rotlia naturreservat
Uten artsmangfold, ingen natur! SV tar kampen for de rødlista artene i Innlandet, og ønsker en handlingsplan for bevaring av naturmangfoldet i Innlandet
Vilde Sveen, Innlandet SVs 4. kandidat, og Arne Nævra, stortingsrepresentant for SV, Innlandet SV 5. juni

Vonde påminningar om kva som ventar oss
Ekstremvêr forårsaka av klimaendringar skal ikkje være ein fare for folks liv og tryggleik. Derfor må vi satse på ras- og flaumsikring over heile Innlandet
Mai Bakken, Innlandet SVs 2. kandidat, Gudbrandsdølen Dagningen 7. august

Gjøvikbanen må kobles sammen med Dovrebanen, mener Innlandet og Gjøvik SV. Her kan du lese mer om hvordan jernbanen kan bli den grønne ryggraden for transport av gods og folk i Innlandet.