Fremtidsrettet næringsliv 

SV vil bidra til et rødere og grønnere næringsliv. Et næringsliv som har et trygt, sunt og stabilt arbeidsliv, som også er miljømessig bærekraftig, med økt satsing på grønne næringer. Et slikt næringsliv legger grunnlaget for bærekraftig ressursbruk og rettferdig fordeling av makt og inntekter. 

Næringslivet skal være variert og basert på kunnskap og lokale forutsetninger. Sentralisering og maktkonsentrasjon skal aktivt motvirkes. Et framtidsrettet næringsliv basert på klimavennlig produksjon må erstatte olje- og gassutvinning. Vi vil legge til rette for utvikling av et allsidig næringsliv som kan sikre velferd og sysselsetting også etter oljealderen. God næringspolitikk betyr derfor satsing på forskning, kompetanse og innovasjon.

 

Grønt næringsliv – for et levende og bærekraftig bymiljø

Bergen må være en aktiv pådriver til at næringslivet på alle områder har fokus på

miljø og grønne arbeidsplasser. Det er viktig for SV at næringslivet i regionen omstilles til en mer miljøvennlig og bærekraftig retning. Vi må gå fra dagens fossilsamfunn til et lavutslippssamfunn og videre inn i nullutslippssamfunnet. Hvis kommunen stiller krav vil det skape et marked for å få det grønne næringslivet til å blomstre.

Byens næringspolitikk må ses i sammenheng med innkjøpspolitikk. Kommunen har betydelig makt som stor innkjøper av varer og tjenester. Denne markedsmakten må brukes aktivt for å stimulere næringslivet til grønn omstilling.

Bergen kommune må bruke eierskapet i BKK på en måte som bidrar til energisparing, og ny fornybar energi som for eksempel solenergi og jordvarme. På samme måte må Bergen kommune bruke sitt eierskap i BiR for å redusere mengden av plastavfall gjennom gjenbruk og kildesortering.  Geotermisk energi, som er varmen fra jordens indre, har spesielle vilkår i Bergen, og forskningsmiljøet i byen er verdensledende på området. Denne kombinasjonen kan på sikt bidra til stor næringsutvikling og et rent Bergen. Derfor mener SV at det må legges til rette for utvikling på dette området med en helt annen tyngde enn i dag.

SV vil:

Rødt næringsliv – for et organisert, trygt og stabilt arbeidsliv

Velferdsstaten er bygget opp gjennom samarbeid mellom partene i arbeidslivet og det offentlige. Norsk næringsliv sitt konkurransefortrinn er, og må være, at det gjennom et trepartssamarbeid bygger solid kompetanse og kunnskap som igjen danner grunnlag for et suksessfullt norsk næringsliv. En svekkelse av trepartssamarbeidet vil svekke både næringslivet og velferdsstaten. En høy organisasjonsgrad i arbeidslivet er avgjørende for å opprettholde den tryggheten, selvstendigheten og kompetansen norsk arbeidsliv er kjent for. SV mener at det må føres en politikk som gir økte fordeler ved fagorganisering. Det organiserte arbeidslivet, tuftet på faste, heltidsstillinger og tillit, må danner grunnlaget for et sunt arbeids- og næringsliv.

SV vil utvikle økonomi og næringsliv i Bergen, basert på samvirke og bedrifter eid av de ansatte. Demokrati på arbeidsplassen vil gi større innflytelse over arbeidshverdagen, stimulere til å finne mer effektive løsninger og gi mer fokus på trygge arbeidsplasser enn børsverdien i selskaper

Et arbeidsliv uten sosial dumping

Sosial dumping er i dag den største trusselen mot et anstendig og rettferdig arbeidsliv. Både rettighetene til arbeidsfolk og muligheten til å drive seriøs næringsvirksomhet undergraves av sosial dumping og svart økonomi. Sosial dumping innebærer at folk arbeider under langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er normalt i bransjen. Dessverre har sosial dumping blitt utbredt i en rekke bransjer, også i Bergen. SV vil ta kampen mot sosial dumping med alle tilgjengelige midler.

Bergen kommunes fremste virkemiddel for å bekjempe sosial dumping, er å begrense anbudspolitikken og drive mest mulig av de kommunale tjenestene i egenregi. Dette sikrer innsyn i måten virksomheten er drevet på, og at de som jobber med å løse kommunale oppgaver får anstendig lønn, pensjon og medbestemmelse på arbeidsplassen.

Det vil likevel alltid være behov for at kommunen også kjøper inn varer og tjenester i det private markedet. Da er det viktig at kommunen stiller klare krav til leverandører, og ikke inngår kontrakter med selskaper som dumper lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg må kommunen aktivt følge opp inngåtte kontrakter for å sikre at avtaler overholdes og at sosial dumping får konsekvenser for selskaper som driver rovdrift på arbeidsfolk.

SV vil:

Inkluderende og likestilt arbeidsliv i kommunen

Kommunen har betydelig eierskap i attføringsbedrifter og bedrifter for varig tilrettelagt arbeid (VTA). Bergen må bruke dette eierskapet aktivt for å utvikle bedriftene ut fra formålet om å skape flere attføringsplasser og plasser for dem som trenger varig tilrettelagt arbeid. Bedrifter som tilbyr arbeid gjennom VTA må omfattes av en landsomfattende tariffavtale. Ingen bedrifter skal kunne utnytte et positivt tiltak for å få billig arbeidskraft på bekostning av fast ansatte.

SV vil:

Rekruttering og utdanning

Næringslivet trenger fagarbeidere også i fremtiden. Bergen må utøve en lærlingepolitikk som bidrar til at det utdannes nok fagarbeidere i næringslivet. Bergen kommune skal satse på yrkesfagene gjennom lærlingeordningen.

SV vil:

Etisk handel

Sosialt og miljømessig samfunnsansvar handler om å beskytte og respektere universelle menneskerettigheter og økosystemet vi er avhengige av. SV vil følge opp «Nasjonal handlingsplanen for oppfølging av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter» (2015) og forme en «Kommunal handlingsplan for oppfølging av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter».

SV vil:

Bransjepolitikk

Kommunen må føre en aktiv politikk for å styrke det lokale næringslivet. De viktige maritime og marine næringene, kulturen, media, reiselivet og annen viktig næring i byen kan ikke ses isolert fra kommunale oppgaver.

Sentrumshandel

Vi vil styrke næringer som bidrar positivt og begrense dem som skader. Store internasjonale kjeder overtar og fortrenger det lokale næringslivet i stadig større grad. SV skal arbeide for at Bergen sentrum styrkes og bevares som et levende sentrum gjennom en politikk som ivaretar lokalt næringsliv og spesialbutikker.

Et levende sentrum er et sentrum for fastboende. Derfor må andelen fastboende økes og hyblifisering hindres.

SV vil:

Servering og uteliv

Bergen må ha en serveringsbransje med seriøse aktører. I bransjen er det få aktører som har ordnede forhold med tariffavtale. Samtidig som det er viktig at skjenkebestemmelser tar hensyn til de potensielle sosiale konsekvensene som et usunt alkoholforbruk kan medføre, er det viktig for næringen at de har gode og forutsigbare vilkår. 

SV vil:

Dagligvarebransjen

Dagligvarebransjen sysselsetter mange arbeidstakere i Bergen. Søndagsåpne og langåpne butikker representerer en betydelig forverring av ansatte sine arbeidsvilkår. Slike praksiser fører blant annet til mindre forutsigbar fritid og et vanskeligere familieliv for dem som jobber innen dagligvarebransjen. Bransjen kaster også altfor mye mat, mat som er fullt spiselig selv om den er gått ut på dato.

SV vil:

Maritim næring:

Den maritime næringen i Bergen har en stolt historie. Bergen har i tillegg en bredde som gjør den lokale næringen enestående. Bergen SV vil være en aktiv pådriver for å synliggjøre og fremme den maritime næringen i Bergen, og samtidig ta den i en grønnere retning.

Sjømatnæringen og leverandørindustrien er en stor og viktig del av næringslivet i vestlandsregionen. SV ser det som svært viktig at den viktige næringen driftes på en måte som ikke skader miljøet. Oppdrett av sjømat må legges i lukkede anlegg til havs eller til landbaserte anlegg. For å sikre en bærekraftig vekst innen havbruksnæringen må det gis finansiell støtte gjennom FoU (Forsknings og utviklingsmidler) til biologiske og tekniske løsninger. 

SV vil:

Reiselivsnæring

Reiselivsnæringen i Bergen bør i større grad rettes mot natur – og kulturopplevelser. Det må legges til rette for at turister enkelt kan benytte seg av sykler/el-sykler for å oppleve Bergen. Turisme er en kilde til inntekt men også en kilde til forurensning. Turismen i Bergen må gjøres kjent som turisme med et miljøperspektiv. 

SV vil hindre at useriøse aktører overtar markedet for seriøse aktører i reiselivsnæringen, som for eksempel Airbnb i hotellnæringen. Delingsøkonomi er, i likhet med svart arbeid, en trussel mot det organiserte arbeidsliv. Fremveksten av næringer som drives utelukkende med det som formål å ha størst mulig inntjening med minst mulig kostnad, er urovekkende. SV vil styrke hotellnæringen ved å hindre at boliger kjøpes opp for å drive hotellignende virksomhet.

SV vil:

Landbruk 

Bergen SV vil jobbe for et bærekraftig landbruk i Bergen. Det må føres en arealpolitikk som tar vare på landbruket, og som forhindrer at matjord og grøntområder i Bergen bygges ned. Ingen dyrket eller dyrkbar jord skal blir nedbygd. Matjord er ikke en fornybar ressurs, og dessverre er det slik at stadig mer matjord går tapt.

Sv vil: 

 

Har du innspill til teksten? Innspill, ideer og forslag mottas med takk.

Bruk dette skjemaet for å komme med innspill.