Folkemakt

I Bergen er nærmest all lokal politisk makt samlet hos noen få heldagspolitikere på Rådhuset. Viktige saker for innbyggerne i Bergen blir ikke diskutert før etter at saken er avgjort. Det er også et demokratisk problem at ansatte som jobber for fellesskapet mangler innflytelse på egen arbeidssituasjon og i liten grad deltar i den offentlige samtalen om mangler og styrker i tilbudet til innbyggerne. Innbyggere som er avhengig av at kommunen yter gode tjenester, har også for få muligheter til å påvirke. Samtidig har konkurranseutsetting og privatisering av kommunale tjenester ført til at fellesskapet mister innsyn og kontroll, og kapitalkrefter får i stor grad styre byutviklingen på bekostning av fellesskapets interesser.

Sosialisme handler om å fordele makt og utvide demokratiet. For å endre maktforhold må samfunnet forandres nedenfra. Flere må få mulighet til å påvirke hvordan ressursene lokalt skal fordeles. SV ønsker et åpent demokrati der innbyggere og grasrotorganisasjoner blir hørt og har innflytelse. Makten skal være hos de mange, ikke blant de få. Slik kan vi styrke folkemakten i Bergen og sikre innbyggerne større makt over eget liv.

Fra byrådsmakt til folkemakt

Måten Bergen kommune styres på i dag er udemokratisk. Mange viktige beslutninger fattes av syv personer i byrådet uten offentlig debatt. Dagens styringsform fører til maktkonsentrasjon på noen få hender, manglende åpenhet og debatt, og samtidig mange politikerverv på heltid for de partiene som til enhver tid styrer byen. Dette øker avstanden mellom politikere og innbyggere. Folkevalgte i bystyret får ikke nødvendig innsyn i den kommunale virksomheten, og blir hindret i å fylle rollen som ombudspersoner og voktere av innbyggernes og fellesskapets interesser.

En demokratisk snuoperasjon er nødvendig. SV vil jobbe for bedre fordeling av politisk makt og gi innbyggerne større innflytelse på de politiske beslutningene.

SV vil:

Et reelt lokaldemokrati

I Bergen er det langt fra innbyggerne til de folkevalgte i bystyret. Noen deler av byen er dårlig representert blant bystyrets medlemmer, mens andre har mange til å tale sin sak. Dette skaper urimelige maktforskjeller i Bergen.

SV ønsker et reelt lokaldemokrati på bydelsnivå. Mange beslutninger som i dag fattes av bystyret, bør heller fattes av bydelsstyrer som er direkte valgt av folk som bor i bydelen. Dette vil sikre en bedre maktbalanse mellom ulike deler av byen, og samtidig gjøre veien kortere til politikerne. Bydelsstyrene må ha meningsfulle oppgaver ha egne budsjett. Innenfor budsjettrammene bør bydelsstyrene ha fullmakt til å beslutte prioriteringer i bydelens velferdstilbud, og avgjøre arealplanlegging og klagesaker avgrenset til bydelen. Saker som gjelder hele byen eller flere bydeler bør avgjøres av bystyret etter at bydelsstyrene har blitt hørt. Slik kan vi utvikle et reelt lokaldemokrati i Bergen.

SV vil:

Fra tilskuerdemokrati til deltakerdemokrati

Alle innbyggerne i Bergen har høy kompetanse på egne liv, og mange har gode ideer til hva som kan gjøres for å forbedre hverdagen i sitt eget nærmiljø. Denne kompetansen blir altfor dårlig utnyttet i dag. SV vil mobilisere innbyggernes ressurser gjennom å gi alle mulighet til aktiv deltakelse i utviklingen av sine nærmiljø. Derfor ønsker SV i første omgang å innføre deltakende budsjettering i ungdomsskolekretsene i Bergen.

SV vil at en andel av investeringsbudsjettet i Bergen kommune skal settes av til nærmiljøtiltak, og at innbyggerne i ungdomsskolekretsen fremmer forslag om hva pengene bør gå til. Innbyggere med ideer skal få faglig bistand fra kommunen til å videreutvikle ideene og beregne kostnader ved gjennomføring. Forslagene fra innbyggerne blir deretter presentert offentlig, og innbyggerne kan deretter stemme over hvilke forslag som bør gjennomføres. Prosjektene blir deretter prioritert etter stemmeresultat, og gjennomføres i rekkefølge til budsjettrammen er brukt opp. Gjennom slik deltakende budsjettering får innbyggerne direkte innflytelse og makt over utviklingen av eget nærmiljø.

SV vil:

Tillitsreform

Demokrati på arbeidsplassen er en viktig del av den norske arbeidslivsmodellen. I Bergen kommune har den demokratiske innflytelsen for de ansatte blitt svekket av utstrakt bruk av styringsformer inspirert av privat næringsliv som hindrer ansatte i å utøve sitt beste faglige skjønn. For mye av tiden brukes på rapportering istedenfor til å yte og utvikle gode tjenester. Dette svekker medbestemmelsesretten for ansatte samtidig som kvaliteten på tjenestene blir dårligere. Gode tjenester sikres av trygge ansatte som gis faglig frihet og tillit, og som har tid til den enkelte.  

Innbyggere som er avhengige av kommunale tjenester må også få sterkere innflytelse. Foreldre med barn i barnehage, pårørende til sykehjemspasienter og personer som er avhengig av hjemmetjenester eller bistand fra personlige assistenter bør få større muligheter til å ha direkte innflytelse over tjenestene de er avhengig av. Det handler om å gi mennesker råderett over eget liv.

SV vil innføre en tillitsreform for styringen av Bergen kommune. Ansatte må få tid, tillit og mulighet til å utøve faglig skjønn i arbeidet. Unødvendig testing og måling må fjernes. Samtidig må mottakere av kommunale tjenester få større innflytelse på innholdet i kommunale tjenester i samspill med ansatte som yter tjenestene. Gjennom samarbeid med fagforeninger og brukerorganisasjoner vil SV sikre mer makt og frihet til de som jobber for og de som er avhengige av fellesskapet.

SV vil:

Fra pengemakt til folkemakt

Offentlig eierskap sikrer at det finnes demokratisk kontroll over viktige samfunnsressurser og -funksjoner. Det er i fellesskapets interesse at sentrale tjenester innenfor utdanning, helse, omsorg, renhold og renovasjon drives på en trygg og faglig forsvarlig måte. Naturressurser og samfunnsmessig infrastruktur bør være underlagt demokratisk styring. Privatisering og konkurranseutsetting gjør at folkevalgte og innbyggere mister kontroll og oversikt, samtidig som avgjørende samfunnsområder overlates i private hender. Privat drift gjør at fellesskapet mister innsyn i hvordan virksomheten drives. Dette er udemokratisk.

SV vil ikke la pengemakten styre over det som bør være våre felles ressurser og våre mest sentrale samfunnsoppgaver. SV går derfor imot konkurranseutsetting, privatisering og salg av offentlige eierandeler i naturressurser og infrastruktur. Tjenester som allerede er konkurranseutsatt eller privatisert må tas tilbake og drives i offentlig regi.

SV vil:

Demokratisk byutvikling

Måten byutviklingen i dag gjennomføres på utgjør et stort demokratisk problem som må gripes fatt i. I Bergen er det i stor grad private utbyggere som er i førersetet i arealpolitikken. Det er private utbyggere som tar initiativ til hvordan ulike områder i byen skal se ut, og deres hensyn til maksimal profitt får ofte sette til side hensyn til estetikk og bokvalitet i både nye og etablerte nærmiljø. Samfunnsmessige hensyn som tilstrekkelig barnehage- og skolekapasitet, grøntområder, nærmiljøanlegg for barn og unge og tilbud til eldre blir ikke ivaretatt slik det bør. Samtidig er beslutningene som fattes på dette området i praksis irreversible og har store konsekvenser for innbyggerne i uoverskuelig fremtid.

SV mener at kommunen må ta hovedansvaret for god areal- og samfunnsplanlegging, og ikke overlate utviklingen til private aktørers egeninteresser. Derfor vil SV styrke innbyggernes interesser og mulighet til å påvirke byutviklingen og premiere utbyggere som vil bygge i tråd med demokratisk vedtatte planer. En by som er god for barn og unge, er god for alle innbyggere. Samtidig er det de unge som må leve lengst med konsekvensene av beslutningene som skjer. Derfor er det spesielt viktig for SV at barn og unges rettigheter blir godt ivaretatt i byutviklingen.

SV vil:

 

Har du innspill til teksten? Innspill, ideer og forslag mottas med takk.

Bruk dette skjemaet for å komme med innspill.