Her finner du programmet Bergen SV går til valg på

Publisert av: Oslo SV Publisert: 25. juni 2019
Oppdatert: 31. juli 2019
Lesetid: ca. 69 min
Bergen SVs valgprogram 2019 - 2023.

Valgprogram for Bergen SV 2019 – 2023

Hele valgprogrammet er samlet i en enkelt PDF-fil her.

SV er et sosialistisk parti. Et sosialistisk samfunn er et klasseløst samfunn der alle yter etter evne og får etter behov, med små forskjeller mellom folk og der ressursene styres demokratisk av folk i fellesskap. Slik er ikke Bergen i dag. Bergen er en by med store klasseforskjeller, med sosial nød og fattigdom. I byutvikling og boligpolitikk prioriteres utbyggerne foran innbyggernes interesser og velferdsprofitører beriker seg på fellesskapets bekostning. Samtidig har vesentlige deler av fellesskapets eiendom blitt solgt på billigsalg og er ikke lenger under demokratisk styring. SV vil ta Bergen i en annen retning. Vi vil skape en rettferdig og solidarisk by som tar vare på alle sine innbyggere og der alle har mulighet til å leve gode liv.

SV er et feministisk parti. Et likestilt samfunn er et samfunn der kjønn ikke begrenser folks frihet og der alle mennesker har like muligheter uavhengig av kjønn, seksuell orientering og kjønnsuttrykk. Slik er ikke Bergen i dag. Status, makt og ressurser er systematisk skjevt fordelt mellom kvinner og menn, og kvinner eier mindre og tjener mindre enn menn. SV vil ta Bergen i feministisk retning ved å kjempe for reell likestilling og frigjøring. Vårt mål er et samfunn hvor alle har råderett over egen kropp kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert og trakassert.

SV er et miljøparti. En miljøby er en by med frisk luft, grønne byrom og der de fleste kan gå eller sykle til jobb og skole mens resten har et godt kollektivtilbud som er et reelt alternativ til privatbilen. Slik er ikke Bergen i dag. Bergen er en by med dårlig luftkvalitet og store klimagassutslipp, der grønne lunger går tapt på grunn av utbygging. Mange skoleveier er utrygge og privatbilen har fått legge premissene for byutviklingen over svært lang tid. Sjøen vår er forurenset, og plante- og dyreliv trues av plastforsøpling. SV vil ta Bergen i en annen retning. Vi ønsker å gjøre Bergen til en nullutslippsby med ambisjoner om å bli ledende innen bærekraftig byutvikling, der folkehelsen alltid prioriteres høyere enn retten til å forurense.

SV er et antirasistisk parti. Et inkluderende samfunn er et raust samfunn der alle mennesker får mulighet til å bidra med sine ressurser, uavhengig av hvor de kommer fra eller hvilken hudfarge de har, og der ingen utsettes for diskriminering, ekskludering eller rasisme. Slik er ikke Bergen i dag. Personer med minoritetsbakgrunn blir utsatt for diskriminering på boligmarkedet og i arbeidslivet, og opplever hverdagsrasisme og fordommer. SV vil ta Bergen i en annen retning. Vi vil gjøre Bergen til en by uten offentlig diskriminering og der det jobbes aktivt og systematisk for å bekjempe rasismens samfunnsødeleggende kraft i alle tilgjengelige kanaler; på skoler, i idretten, på boligmarkedet og i arbeidslivet.

SV er et fredsparti også lokalt. Atomvåpen har ingen plass i en fredelig fremtid. Bergen kommune skal derfor være en atomvåpenfri-sone.

Med sosialisme, feminisme, miljøvern og antirasisme som utgangspunkt vil SV gi alle som bor i Bergen mulighet til å leve et godt og verdig liv. Bli med å ta kampen for de mange – ikke for de få. Stem SV!

Profittfri velferd

Våre skattepenger skal gå til felles velferd, ikke til privat profitt. Derfor vil SV stanse velferdsprofitørene. Samfunnet har ikke råd til at skattepenger havner i private lommer eller i skatteparadis. Vår felles velferd er for viktig til at vi kan overlate den til kommersielle interesser.

Mens formålet med velferdstjenestene er å sikre at alle som trenger det får tilgang til god og trygg velferd, har velferdsprofitørene kommersielle motiv for virksomheten. De skal tjene penger på å drive velferdstjenester på oppdrag fra det offentlige. Profitten skaper de i hovedsak gjennom å kutte i bemanning, lønn og pensjon. Regningen betaler de ansatte, og de som trenger tjenestene: barn, eldre, syke og pleietrengende.

Bemanningsbyråer som leier ut arbeidskraft til kommunen er også blant velferdsprofitørene. At velferden formelt driftes av kommunen er derfor ikke godt nok. Bergen SV vil at kommunens egne velferdstjenester skal drives fullt ut av kommunalt ansatte. Også vikarer må få kommunen som arbeidsgiver.

Når private aktører driver velferdstjenester, hindrer det offentlig innsyn i og demokratisk styring av tilbudet. I tillegg blir det vanskeligere å sikre offentlige stordriftsfordeler, god brukertilpasning og moderne tjenesteutvikling.

SV vil:

Oppvekst og utdanning

Læring gjennom hele livet er et viktig mål. Gjennom gode og trygge barnehagetilbud, en god skole og skolefritidsordninger vil SV at alle skal ha en trygg barndom og gode oppvekstsvilkår uavhengig av sosial bakgrunn. Alle barn må oppleve mestring og tilhørighet, og trives i hverdagen.

Barnehage

Barnehagen er det første steget i utdanningsløpet, og må være gratis på lik linje med skolen. Barnehagene må gi et godt pedagogisk tilbud tilpasset det enkelte barn og barnegruppen. Barnehagen er også et omsorgstilbud. Barn må få være barn, lek og fritid har en egenverdi.

Barnehagene og deres ansatte gjør en spesielt viktig jobb med barns språkutvikling. Vi trenger barnehager med godt pedagogisk tilbud, godt samarbeid med skolene og en tydelig plass i Bergens mange nærmiljøer. Nærbarnehager legger til rette for bedre og mer helhetlig samarbeid mellom barnehagen og skolen.

Bergen trenger flere kommunale barnehager og færre profitt-barnehager. SV sitt mål er at alle skattepenger i form av statstilskudd og egenandeler skal brukes på barnehagedrift, og ikke gå til profitt.

SV vil:

Skole

SV vil ha en skole som sikrer alle elever like rettigheter og uendelige muligheter. Det er viktig at alle barn opplever mestring. Vi trenger en skole med nok ressurser, lærere og kunnskap, fremfor konkurranse og kutt.

Skolen er den viktigste fellesarenaen i mange nærmiljøer. Veldrevne, trygge, åpne, inkluderende skoler står derfor sentralt i arbeidet med å skape gode nærmiljøer i Bergen.

Elever lærer også andre steder enn i klasserommet. Den praktiske tilnærmingen må få større plass. Skolen skal gi elevene helsefremmende og relasjonsskapende kompetanse. Arbeidslivsfaget skal bidra til at elever på ungdomstrinnet får kjennskap til fag- og yrkesopplæring gjennom erfaring med arbeidslivet.

Skolebibliotek er en viktig ressurs i skolens læringsmiljø som gir elevene tilgang til informasjon og bidrar til å utvikle unges leselyst og deres evne til kritisk tenkning. SV ønsker at skolebiblioteket styrker sin rolle i skolen og at skolebibliotekaren inkluderes i det pedagogiske arbeidet. Alle skoler skal ha et levende skolebibliotek.

Gjennom økt lærertetthet, godt tilpasset undervisning, frukt og grønt, et gratis skolemåltid og styrkede vaktmestertjenester, sikrer vi en god skoledag og gode skolebygg. SV vil arbeide for en heldagsskole der leksehjelp, mat, kulturtilbud og fysisk aktivitet blir en del av skolehverdagen. Vi vil ha en skole som er basert på å gi tillit til lærerne. Det bør stilles krav til at spesialundervisningen har god kvalitet og blir satset på i utviklingsarbeidet i grunnskolen.

Mobbing er et alvorlig samfunnsproblem, med store konsekvenser for den som rammes.

SV vil ha en skole med nulltoleranse for mobbing, seksuell trakassering, diskriminering, rasisme, trusler og vold. Samtidig må skolene bli bedre til å fange opp elever som utsettes for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt. En styrket skolehelsetjeneste samt miljøterapeuter/miljøarbeidere, barne- og ungdomsarbeidere og sosialarbeidere med kompetanse på disse områdene er et viktig bidrag i grunnskolen.

SV vil:

Skolefritidsordning (SFO)

Skolefritidsordningen er en stor del av mange barns liv. Derfor er det viktig at den har en annen rolle enn skolen, med læringsstøttene aktiviteter og lek som metode. Tilbudet bør gjelde alle barn i barneskolen, uavhengig av foreldrenes inntekt. Samarbeidet mellom skole og SFO må styrkes som et første skritt mot en helhetlig skoledag.

Aktiviteter som er naturlig for barn å delta i, koster penger i form av kontingenter og utstyr. Barn i fattige familier risikerer derfor å falle utenfor slike tilbud. SFO er en naturlig arena for å tilby ulike tilbud av fysisk aktivitet og ulike tilbud innenfor kulturskolen. Prisen på SFO må derfor reduseres slik at alle får mulighet til å delta.

SV vil:

Kulturskolen

Kulturskolen er det viktigste opplæringstilbudet for barn og unge som ønsker å utvikle sine kunstneriske evner innen sang og musikk, dans, bildekunst og andre uttrykksformer. SV vil øke ressursene til Bergen kulturskole, det er viktig at enda flere elever får en reell mulighet til å utvikle sine praktisk-estetiske ferdigheter.

SV vil:

Studentbyen Bergen

Forskning og utdanning av høy kvalitet kan bidra til bærekraftig utvikling, verdiskaping og velferd. Høyere utdanning er først og fremst et nasjonalt ansvar, men Bergen SV vil at også kommunen skal satse på studentene og bidra til at Bergen blir landets beste studentby. Et tilstrekkelig antall studentboliger, god tilgang til helsetjenester, kollektivtransport og et rikt og variert kulturtilbud er nødvendig for å gi like og gode muligheter til alle studenter.

SV vil:

Barnevernstjenesten

En god barndom varer hele livet – og i generasjoner. SV vil jobbe for at alle barn har en god og trygg oppvekst, og da er det viktig å anerkjenne at alle voksne har ansvar for alle barn og unge. Barnevernet må sikres de ressursene som trengs for å sikre at barn og unge i Bergen får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.

Et godt barnevern er viktig for kampen mot sosiale forskjeller. SV vil styrke det forebyggende arbeidet i barnevernet gjennom pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Barnevernet må oppleves som en ressurs for foreldre i alle livssituasjoner, og samarbeidet med hjemmet må styrkes.

Vold og seksuelle overgrep mot barn er et alvorlig samfunnsproblem. Innsatsen for å avdekke slike overgrep må økes, samtidig som det forebyggende arbeidet styrkes.

SV vil:

Krafttak mot fattigdom og sosial ekskludering

Den beste motgiften mot fattigdom og sosial ekskludering er å jobbe systematisk for å bekjempe forskjeller i makt og rikdom. De som har minst trenger ikke veldedighet, men rettferdighet. Derfor vil SV alltid kjempe for universelle velferdsordninger istedenfor stigmatiserende og uverdig behovsprøving. Bergen skal være en by der mennesker som kommer i krise og store vanskeligheter, skal få den hjelpen de trenger. Ingen kriser blir mindre av at den som rammes blir fattigere. Alle mennesker skal behandles med respekt i møtet med offentlige tjenester. Samtidig må tjenesteyterne sikres gode arbeidsvilkår slik at de er i stand til å gi folk som sliter den hjelpen de trenger. Bare på denne måten kan vi sikre at Bergen blir en god by å leve i for alle. 

En by uten fattigdom

De viktigste grepene for å bekjempe fattigdom og økende forskjeller må gjennomføres nasjonalt, men kommunen kan likevel gjøre mye for å avhjelpe situasjonen. Mangler i velferdsstaten gjør at arbeidsløshet, mangelfull utdanning, uførhet og helseplager er blant de vanligste årsakene til fattigdom i Norge og Bergen. Samtidig blir det flere som jobber, men som likevel ikke har en lønn å leve av. Smålige kutt i statlige ytelser har gjort livet vanskeligere for mange som allerede sliter med dårlig økonomi. Mange lever i dag av sosialhjelp som heller burde fått den hjelpen de trenger til å komme i meningsfull aktivitet tilpasset den enkeltes behov og muligheter, eller tilgang til andre, bedre og varige økonomiske ytelser.  

Istedenfor å mistenkeliggjøre hjelpetrengende med aktivitetsplikt, ønsker SV å sikre en aktivitetsrett for alle som mottar sosialhjelp. Sosialhjelp er ment å være en kortvarig ytelse, der målet er å hjelpe den enkelte til å bli selvhjulpen. Alle som mottar sosialhjelp bør derfor ha rett til meningsfull, relevant og kvalifiserende aktivitet. Dersom vi skal klare dette, må bemanningen, kapasiteten og den sosialfaglige kompetansen hos sosialtjenesten styrkes kraftig. For å kunne yte rett hjelp, trenger ansatte tid til å bli kjent med den enkeltes behov slik at de sammen kan finne frem rett hjelp. Godt sosialt arbeid krever relasjonsbygging mellom hjelper og hjelpetrengende og møter og samtaler ansikt til ansikt. Selv om kommunen må jobbe videre med å utvikle gode digitale løsninger, også innenfor sosialtjenesten, må det likevel fortsatt finnes sosialkontorer i alle bydeler der terskelen er lav for å søke hjelp, og hjelpere og hjelpetrengende sikres gode og skjermede møteplasser. Dette er nødvendig for å kunne yte gode tjenester til innbyggerne.  

Dersom hjelpeapparatet ikke lykkes i å hjelpe, skal ikke mennesker med behov for hjelp straffes med et liv i varig fattigdom. Målet må være at ingen skal måtte leve for lavere inntekt enn Forbruksforskningsinstituttet SIFOs beregninger for et husholdningsbudsjett med et rimelig forbruksnivå. Særlig akutt er det likevel å heve sosialhjelpen for alle som kommunen ikke har lykkes med å hjelpe over på andre ytelser eller inn i annen meningsfull aktivitet i løpet av seks måneder. Samtidig må ulike kommunale tilbud styrkes og utvides slik at flere kan få hjelpen de trenger.

SV vil:

Ingen barn skal vokse opp i fattigdom

Barn som vokser opp i fattigdom har dårligere livssjanser enn andre barn, deltar i færre aktiviteter og har større risiko for å falle ut av videregående opplæring. Barn som vokser opp i fattigdom har flere helseplager, og får dårligere helse og livskvalitet også som voksne. Denne risikoen har vi ikke råd til å ta som samfunn.

Alle barn har rett til fritid og lek, og å delta i kunst og kulturliv. For å unngå at noen faller utenfor, må fritidsaktiviteter for barn og unge i kommunal regi generelt være gratis. Høye utgifter til fritidsaktiviteter er et problem for mange familier, ikke bare dem med lavest inntekt. Derfor må tiltak som aktivitetskortet for barn og unge utvides til å gjelde alle som et rabatt- og betalingskort til de aktivitetene kortet gjelder for, der kommunen subsidierer aktiviteter for barn og unge i familier med lav inntekt.

Alle barn må få mulighet til å gå i barnehage, SFO og kulturskole, uavhengig av foreldrenes økonomi. SV har som mål å integrere SFO og kulturskole i skoletiden, som del av en gratis, helhetlig skoledag. I mellomtiden vil SV redusere foreldrebetalingen for barnehage, SFO og kulturskole og samtidig gjøre ordningen med redusert foreldrebetaling for familier med lav inntekt bedre kjent og lettere tilgjengelig.

Ordninger som barnetrygd, kontantstøtte og barnebidrag (inkludert bidragsforskudd) skal ikke føre til fratrekk i sosialstøtten. Bergen skal ikke ha et velferdssystem som legger opp til at barn skal måtte forsørge sine foreldre, og derfor skal barnas egen inntekt fortsatt holdes utenom beregning av sosialhjelp. Dette må gjennomføres konsekvent, slik at heller ikke klestillegget til barn kan settes lavere enn det som voksne mottar.

SV vil:

Helsetjenester til alle

Vi skal ha en helse og- omsorgstjeneste som gir Bergen kommune sine innbyggere den helse- og omsorgstjenesten de til enhver tid trenger.

Innbyggerne skal være trygge på at de får den hjelpen de trenger uavhengig av hvor i kommunen de bor eller hvilken økonomi den enkelte innbygger har. Alle skal sikres en likeverdig helsetjeneste, både når det gjelder kvalitet og tilgjengelighet. Helsetjenesten må være helhetlig og faglig sterk. For å oppnå best mulig tjenester må de ulike etatene innen helse- og omsorg i økende grad samarbeide.

Helsetjenesten skal dekke behovet til den enkelte innbygger og ikke behovet for inntjening til en kommersiell helseaktør. God helse skal ikke være avhengig av den enkeltes lommebok. Helse skal ikke være butikk. Helsetjenesten i kommunen må være tilpasset den enkelte bydels ulike utfordringer. Fastlegeordningen må styrkes for å ivareta innbyggernes behov. Den kommunale innsatsen for både forebygging og tilgang til grunnleggende behandling må styrkes for hele befolkningen, fra barn i barnehagealder til byens eldste.

Det er den som har den på som vet hvor skoen trykker. Vi mener derfor at det er viktig og vesentlig å ta hensyn til pasienters ønsker og behov, gjennom god inkludering og pasientmedvirkning i alle ledd av helsetjenestene. Vi må ha en helsetjeneste tilpasset den enkeltes behov og utfordringer, med samhandling mellom ulike behandlere og en helhetlig tilnærming til helse som sørger for at pasient, bruker og pårørende får nødvendig hjelp og opplæring. God helse er mer enn bare fravær av sykdom. Effektivt helsearbeid bør også være forebyggende, gjennom å bygge gode og sunne skole-, arbeids- og bomiljø. Gode helsefremmende tiltak slik som økt satsing innen skolehelsetjenester, fysisk aktivitet for barn og unge, tiltak mot mobbing i skolen og i arbeidslivet, og andre helsefremmende tiltak vil være med på å sikre god helse for byens innbyggere.

Psykisk helse

Alle har en psykisk helse og psykiske helseproblemer kan være like alvorlig som somatiske helseproblemer. I følge folkehelseinstituttet vil omtrent 40 % av oss få en psykisk lidelse i løpet av livet og så mange som mellom 500 og 600 tar sitt eget liv i Norge hvert år. Likevel blir ikke alltid psykisk helse tatt på like stort alvor som den somatiske.

Innen godt psykisk helsearbeid er det viktig med forebyggende psykisk helsevern og tidlig identifisering og behandling av psykisk uhelse. Det er viktig å holde fokus på at det er flere faktorer som spiller inn på psykisk helse enn bare det rent kliniske. En viktig årsak til utvikling av psykisk uhelse er lav sosioøkonomisk status. Utjevning av sosiale og økonomiske forskjeller er derfor også viktig innen psykisk helse. Skolen er sentralt i arbeidet for å forebygge psykiske helseplager. Det må derfor settes inn nok ressurser til å øke kompetansen på psykisk helse hos både elever og undervisningspersonell.

For å sikre god psykisk helse hos unge er det viktig at det finnes et system som fanger opp de som faller utenfor skole og arbeid. Unge må ha et tilbud som hjelper dem tilbake i aktivitet. Ungdomstilbudet ved sosialtjenesten må derfor opprettholdes.

Fra 2020 er det krav om kommunepsykolog i alle kommuner. I Bergen har vi i dag kommunepsykologer for barn men ikke for voksne. Det er ønskelig å utvide tjenesten til å inkludere lavterskeltilbud for voksne for å sikre tidlig identifisering og behandling av psykiske helseplager.

SV vil:

En god eldreomsorg

Livskvalitet og verdighet i alderdommen er SVs mål for eldreomsorgen i Bergen. Mange eldre har god helse, lever aktive liv og er viktige bidragsytere i familie og samfunn. Samtidig er det også mange som får ulike fysiske og psykiske helseplager og som trenger gode og varierte offentlige tjenester og tilbud av høy kvalitet. Dessverre får ikke alle den hjelpen de trenger og fortjener i dag. For at de skal få det, må vi være villig til å investere mer i eldreomsorgen fremover.

Visjoner for fremtidens eldreomsorg

Gode og trygge nabolag er avgjørende for en god alderdom. I alle nærmiljø bør det finnes et bredt boligtilbud slik at du ikke er nødt til å flytte fra gode naboer og trygge sosiale nettverk når behovene og livssituasjonen endrer seg. En god eldreomsorg handler om å gjøre det lettere for eldre å ivareta sosiale nettverk, også når helsen skranter eller bevegelsesevnen blir redusert. Dette er avgjørende for å forebygge ensomhet og depresjon blant eldre. God omsorg handler også om at alle får den hjelpen de trenger når de trenger den. Det betyr at vi både må ha et variert og mangfoldig tilbud til eldre, samtidig som det må være god nok kapasitet i tilbudet. I tillegg trenger vi å vite mer om hva eldre faktisk ønsker seg av tilbud for å kunne imøtekomme deres behov.

SV vil:

Hjemmetjenestene

Mange eldre ønsker og er i stand til å bo hjemme, dersom de mottar rett og tilstrekkelig hjelp. Alle eldre som trenger hjemmetjenester, må få rett til selv å velge hva slags hjelp de skal få utført hjemme. Slik vil SV gi den enkelte hjelpetrengende større mulighet til kontroll og selvbestemmelse i eget liv. Å yte god omsorg, krever tid til å utvikle gode relasjoner og tillit mellom de som jobber i hjemmetjenestene og de som mottar hjelpen. Tjenestene må derfor organiseres på en måte som gjør at den enkelte slipper belastningen og utryggheten med å åpne hjemmet sitt for stadig nye personer.

SV vil:

Sykehjem og omsorgsboliger

Terskelen for å få sykehjemsplass er for høy. De som har sykehjemsplass må få et tilbud som gir god livskvalitet. Sykehjemtilbudet må inkludere kulturopplevelser, aktiviteter, fysioterapi, ergoterapi, og smakfull og næringsrik mat. Vi trenger også tilbud for dem som ikke vil eller kan bo hjemme, men som heller ikke trenger omfattende institusjonsomsorg på sykehjem. Et tilbud av den typen som de tidligere aldershjemmene sto for, trengs fremdeles.

SV vil:

Tjenester for mennesker med utviklingshemming

Mennesker med utviklingshemming i Bergen har fått et bedre liv etter HVPU-reformen takket være målrettet politisk arbeid. Inkluderingsarbeidet er kommet lengre og tjeneste er blitt utvidet. Men fortsatt er det store utfordringer.

SV vil:

Ruspolitikk

Rusavhengige har rett til et verdig liv. Syke rusavhengige er på rastløs jaging og blir bortvist og bøtelagt av politiet for «overtredelser» av bortvisningsvedtakene. Dette er sosial renovasjon, marginalisering og stigmatisering av rusavhengige som SV vil arbeide mot av alle krefter.

Byen og byrommene skal være for alle. Vi må tåle å se nød og smerte – men vi må arbeide for at alle mennesker i Bergen skal kunne leve sine liv under humane forhold hver eneste dag.

Det viktigste arbeidet vi kan gjøre, er forebyggende. SV vil støtte flere rusfrie arenaer for både ungdom og voksne. Vi mener derfor det er riktig å føre en mer konsekvent og strammere skjenkepolitikk.

SV mener det må finnes MO-sentre med brukerrom/helserom i alle bydeler, også i sentrum. Disse må ha åpningstider etter brukernes behov, ikke i en knapp kontortid. Men god rusomsorg handler om mer enn bare helsevern. Rusavhengige må også ha tilgang til trygge møteplasser og meningsfylte aktiviteter. Mennesker som er havnet utenfor det etablerte samfunnsliv pga. rus må ivaretas både i form av bolig, behandling, oppfølging og ettervern.

SV i Bergen har som mål å redusere rusavhengighet i byen, og å gi alle som trenger det tilbud om behandling og støtte til å kunne leve gode liv med trygg bolig og inntekt. Bergen kommune må øke antall plasser for akuttovernatting. I dag er det bare 16 slike plasser tilgjengelig. Mennesker i akutt nød skal ikke måtte sove på gaten eller på hospits.

Alle som lever med rusavhengighet, skal ha rett til avrusning, behandling og oppfølging. Det er av vesentlig betydning at ruspasienter tas inn til behandling så snart som mulig når de er motivert for det. SVs hovedgrep er å sørge for at de rusavhengige ikke lenger blir en kasteball i møte med det offentlige hjelpeapparatet. Dette krever en langt tettere, planmessig og målrettet samhandling mellom Bergen kommune, spesialisthelsetjenesten og politiet. Det krever en økt kapasitet innenfor legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og en sterk økning i innsats og tempo i anskaffelsen av differensierte bo- og omsorgstiltak for rusavhengige.

SV mener Bergen trenger en samordnet, langsiktig handlingsplan for at også de med tyngst rusavhengighet skal få oppfylt grunnleggende rettigheter til en god bolig og en trygg tilværelse.

SV vil:

Kommunen som arbeidsgiver

Bergen kommune er byens største arbeidsgiver – det forplikter. Den beste velferden skapes av trygge og kompetente ansatte. Bergen kommune skal være en attraktiv arbeidsgiver som sikrer gode velferdstjenester.

Kommunen skal ha en arbeidsgiverpolitikk som ivaretar den enkelte arbeidstaker gjennom å tilby hele, faste stillinger og muligheter for å øke sin kompetanse. Dette vil hjelpe på rekruttering og økt kompetanse, særlig i helse og omsorgstjenestene. Bergen kommune ansetter mange kvinner. Kommunen har derfor et særlig ansvar for å fremme likestilling, også på arbeidsplassen.

SV vil at vikarer som utfører arbeid i kommunal regi skal være fast ansatt gjennom en kommunal bemanningstjeneste. Ordningen gir vikarer en forutsigbarhet i arbeidsforholdet, flere får rett til større stilling ut fra den arbeidstiden de har hatt. For den enkelte vil det gi økt trygghet i å ha forutsigbarhet i arbeid og inntekt. En egen bemanningstjeneste sikrer tjenestekvalitet og kontinuitet gjennom stabil tilgang på kompetanse, bidra til økt antall ansatte i større stillingsbrøk og dermed redusere uønsket deltid.

SV vil:

Folkemakt

I Bergen er nærmest all lokal politisk makt samlet hos noen få heldagspolitikere på Rådhuset. Viktige saker for innbyggerne i Bergen blir ikke diskutert før etter at saken er avgjort. Det er også et demokratisk problem at ansatte som jobber for fellesskapet mangler innflytelse på egen arbeidssituasjon og i liten grad deltar i den offentlige samtalen om mangler og styrker i tilbudet til innbyggerne. Innbyggere som er avhengig av at kommunen yter gode tjenester, har også for få muligheter til å påvirke. Samtidig har konkurranseutsetting og privatisering av kommunale tjenester ført til at fellesskapet mister innsyn og kontroll, og kapitalkrefter får i stor grad styre byutviklingen på bekostning av fellesskapets interesser.

Sosialisme handler om å fordele makt og utvide demokratiet. For å endre maktforhold må samfunnet forandres nedenfra. Flere må få mulighet til å påvirke hvordan ressursene lokalt skal fordeles. SV ønsker et åpent demokrati der innbyggere og grasrotorganisasjoner blir hørt og har innflytelse. Makten skal være hos de mange, ikke blant de få. Slik kan vi styrke folkemakten i Bergen og sikre innbyggerne større makt over eget liv.

Fra byrådsmakt til folkemakt

Måten Bergen kommune styres på i dag er udemokratisk. Mange viktige beslutninger fattes av syv personer i byrådet uten offentlig debatt. Dagens styringsform fører til maktkonsentrasjon på noen få hender, manglende åpenhet og debatt, og samtidig mange politikerverv på heltid for de partiene som til enhver tid styrer byen. Dette øker avstanden mellom politikere og innbyggere. Folkevalgte i bystyret får ikke nødvendig innsyn i den kommunale virksomheten, og blir hindret i å fylle rollen som ombudspersoner og voktere av innbyggernes og fellesskapets interesser.

En demokratisk snuoperasjon er nødvendig. SV vil jobbe for bedre fordeling av politisk makt og gi innbyggerne større innflytelse på de politiske beslutningene.

SV vil:

Et reelt lokaldemokrati

I Bergen er det langt fra innbyggerne til de folkevalgte i bystyret. Noen deler av byen er dårlig representert blant bystyrets medlemmer, mens andre har mange til å tale sin sak. Dette skaper urimelige maktforskjeller i Bergen.

SV ønsker et reelt lokaldemokrati på bydelsnivå. Mange beslutninger som i dag fattes av bystyret, bør heller fattes av bydelsstyrer som er direkte valgt av folk som bor i bydelen. Dette vil sikre en bedre maktbalanse mellom ulike deler av byen, og samtidig gjøre veien kortere til politikerne. Bydelsstyrene må ha meningsfulle oppgaver ha egne budsjett. Innenfor budsjettrammene bør bydelsstyrene ha fullmakt til å beslutte prioriteringer i bydelens velferdstilbud, og avgjøre arealplanlegging og klagesaker avgrenset til bydelen. Saker som gjelder hele byen eller flere bydeler bør avgjøres av bystyret etter at bydelsstyrene har blitt hørt. Slik kan vi utvikle et reelt lokaldemokrati i Bergen.

SV vil:

Fra tilskuerdemokrati til deltakerdemokrati

Alle innbyggerne i Bergen har høy kompetanse på egne liv, og mange har gode ideer til hva som kan gjøres for å forbedre hverdagen i sitt eget nærmiljø. Denne kompetansen blir altfor dårlig utnyttet i dag. SV vil mobilisere innbyggernes ressurser gjennom å gi alle mulighet til aktiv deltakelse i utviklingen av sine nærmiljø. Derfor ønsker SV i første omgang å innføre deltakende budsjettering i ungdomsskolekretsene i Bergen.

SV vil at en andel av investeringsbudsjettet i Bergen kommune skal settes av til nærmiljøtiltak, og at innbyggerne i ungdomsskolekretsen fremmer forslag om hva pengene bør gå til. Innbyggere med ideer skal få faglig bistand fra kommunen til å videreutvikle ideene og beregne kostnader ved gjennomføring. Forslagene fra innbyggerne blir deretter presentert offentlig, og innbyggerne kan deretter stemme over hvilke forslag som bør gjennomføres. Prosjektene blir deretter prioritert etter stemmeresultat, og gjennomføres i rekkefølge til budsjettrammen er brukt opp. Gjennom slik deltakende budsjettering får innbyggerne direkte innflytelse og makt over utviklingen av eget nærmiljø.

SV vil:

Tillitsreform

Demokrati på arbeidsplassen er en viktig del av den norske arbeidslivsmodellen. I Bergen kommune har den demokratiske innflytelsen for de ansatte blitt svekket av utstrakt bruk av styringsformer inspirert av privat næringsliv som hindrer ansatte i å utøve sitt beste faglige skjønn. For mye av tiden brukes på rapportering istedenfor til å yte og utvikle gode tjenester. Dette svekker medbestemmelsesretten for ansatte samtidig som kvaliteten på tjenestene blir dårligere. Gode tjenester sikres av trygge ansatte som gis faglig frihet og tillit, og som har tid til den enkelte. 

Innbyggere som er avhengige av kommunale tjenester må også få sterkere innflytelse. Foreldre med barn i barnehage, pårørende til sykehjemspasienter og personer som er avhengig av hjemmetjenester eller bistand fra personlige assistenter bør få større muligheter til å ha direkte innflytelse over tjenestene de er avhengig av. Det handler om å gi mennesker råderett over eget liv.

SV vil innføre en tillitsreform for styringen av Bergen kommune. Ansatte må få tid, tillit og mulighet til å utøve faglig skjønn i arbeidet. Unødvendig testing og måling må fjernes. Samtidig må mottakere av kommunale tjenester få større innflytelse på innholdet i kommunale tjenester i samspill med ansatte som yter tjenestene. Gjennom samarbeid med fagforeninger og brukerorganisasjoner vil SV sikre mer makt og frihet til de som jobber for og de som er avhengige av fellesskapet.

SV vil:

Fra pengemakt til folkemakt

Offentlig eierskap sikrer at det finnes demokratisk kontroll over viktige samfunnsressurser og -funksjoner. Det er i fellesskapets interesse at sentrale tjenester innenfor utdanning, helse, omsorg, renhold og renovasjon drives på en trygg og faglig forsvarlig måte. Naturressurser og samfunnsmessig infrastruktur bør være underlagt demokratisk styring. Privatisering og konkurranseutsetting gjør at folkevalgte og innbyggere mister kontroll og oversikt, samtidig som avgjørende samfunnsområder overlates i private hender. Privat drift gjør at fellesskapet mister innsyn i hvordan virksomheten drives. Dette er udemokratisk.

SV vil ikke la pengemakten styre over det som bør være våre felles ressurser og våre mest sentrale samfunnsoppgaver. SV går derfor imot konkurranseutsetting, privatisering og salg av offentlige eierandeler i naturressurser og infrastruktur. Tjenester som allerede er konkurranseutsatt eller privatisert må tas tilbake og drives i offentlig regi.

SV vil:

Demokratisk byutvikling

Måten byutviklingen i dag gjennomføres på utgjør et stort demokratisk problem som må gripes fatt i. I Bergen er det i stor grad private utbyggere som er i førersetet i arealpolitikken. Det er private utbyggere som tar initiativ til hvordan ulike områder i byen skal se ut, og deres hensyn til maksimal profitt får ofte sette til side hensyn til estetikk og bokvalitet i både nye og etablerte nærmiljø. Samfunnsmessige hensyn som tilstrekkelig barnehage- og skolekapasitet, grøntområder, nærmiljøanlegg for barn og unge og tilbud til eldre blir ikke ivaretatt slik det bør. Samtidig er beslutningene som fattes på dette området i praksis irreversible og har store konsekvenser for innbyggerne i uoverskuelig fremtid.

SV mener at kommunen må ta hovedansvaret for god areal- og samfunnsplanlegging, og ikke overlate utviklingen til private aktørers egeninteresser. Derfor vil SV styrke innbyggernes interesser og mulighet til å påvirke byutviklingen og premiere utbyggere som vil bygge i tråd med demokratisk vedtatte planer. En by som er god for barn og unge, er god for alle innbyggere. Samtidig er det de unge som må leve lengst med konsekvensene av beslutningene som skjer. Derfor er det spesielt viktig for SV at barn og unges rettigheter blir godt ivaretatt i byutviklingen.

SV vil:

Nynorskbyen Bergen

Bergen er nynorskhovudstaden. Det kan ikkje vedtakast, det er slik det er. Bergen har tusenvis av nynorskbrukarar, Bergens Tidende har mykje nynorskstoff også redaksjonelt, Bergensavisen slepper nynorsken til i lesarbrev og kommentarar og NRK Hordaland har både nynorsk og dialekt.

Bergen kommune må leggja til rettes for nynorske bøker og songar, songleikar og songar elles i barnehagen – i heile byen.

I grunnskulen må kommunen leggja til rettes for at elevar kan velja nynorsk og at det vert lagt til rettes for nynorske parallellklassar. Kommunen må vera aktiv når det gjeld ulike tiltak og prosjekt som kan vera positive for bruk av nynorsk i skulen.

Mange tilsette i Bergen kommune har nynorskbakgrunn. Desse må oppmodast til å nytta nynorsk, og publikasjonar og nettsider må synleg og jamnleg nytta nynorsk. Bergen kommune skal også stø oppunder Hordaland teater/Nynorskens hus.

På lag med fremtiden

Vi må i fellesskap ta ansvar for å overlate byen til fremtidige generasjoner i bedre stand enn den er i dag. SV vil alltid prioritere folks helse over retten til å forurense, og gjøre det lettere for innbyggerne å leve miljøvennlige liv. Vi vil bekjempe klimaendringer, farlige utslipp til luft, jord og sjø og redusere forbruket av naturressurser.

Over hele verden går byer i front i kampen mot klimaendringer. SV vil at Bergen som Norges nest største by skal ta en nasjonal og internasjonal lederrolle i kampen for nullutslippssamfunnet. SV vil føre en rettferdig og solidarisk klimapolitikk som virker.

Klimasatsing

Verden trenger rask reduksjon av klimautslipp og må sette kurs mot null utslipp av klimagasser. Som Norges nest største by må Bergen ta ansvar for å redusere egne klimautslipp på en måte som også sikrer sosial rettferdighet.

For SV går kampen mot klimaendringer hånd i hånd med kampen mot økende forskjeller. En klimapolitikk som bidrar til sosial utjevning er ikke bare rett, men også nødvendig for å sikre legitimitet og oppslutning om innsatsen mot menneskeskapte klimaendringer. SV vil derfor prioritere klimatiltak som både er effektive for å oppnå reduserte utslipp, samtidig som de bidrar til omfordeling fra de som har mest til de som har minst.

Kompakte byer har mye lavere utslipp og lavere klimaavtrykk enn byer preget av byspredning og bilisme. Samtidig bidrar innbyggere med høy inntekt vesentlig mer til klimagassutslipp enn andre fordi de har generelt høyere forbruk og reiser mer med fly og privatbil enn andre. Avgifter på forurensende aktiviteter (som bilkjøring) som brukes til å finansiere miljøvennlige alternativ (som utslippsfri kollektivtransport), er derfor bra for miljøet samtidig som det bidrar til mer rettferdig fordeling.

SV vil:

Klimatilpasning

Vi må gjøre det vi kan for å begrense menneskeskapte klimaendringer. Samtidig må vi erkjenne at klimaendringene er her allerede og forsøke å begrense skadevirkningene mest mulig. Klimatilpasning er derfor nødvendig. Bergenserne kan vente seg et varmere, våtere og villere vær i fremtiden. Dette vil øke faren for orkaner, ras og flom, og havnivået vil stige. SV vil arbeide for at Bergen tar klimaendringene på alvor og gjør de tilpasningene som er nødvendige.

SV vil:

Frisk luft

SV arbeider for en selvsagt rett for alle bergensere til å puste i frisk luft. Biltrafikk er den viktigste årsaken til utslipp av både NO2 og svevestøv i Bergen. Hele Bergensdalen og Loddefjord har så stor lokal luftforurensning at innbyggerne her er utsatt for en vesentlig helserisiko. Å bekjempe lokal luftforurensning krever en langt mer miljøvennlig byutvikling som gir redusert transportbehov.

I tillegg til biltrafikk er også fyring på kalde dager en vesentlig kilde til svevestøv. Fra 2021 blir det derfor forbudt å bruke ikke-rentbrennende ildsteder. Rentbrennende ovner utgjør i dag likevel under halvparten av de registrerte ildstedene i Bergen. Vi må derfor fortsette og intensivere arbeidet med å skifte ut gamle ovner slik at vedfyring ikke bidrar til helsefarlig luft på dager med inversjon. 

Havnen i Bergen bidrar også til luftforurensning. Skip som ligger i havnen, bør betale ekstra havneavgift (miljøavgift) etter prinsippet om at forurenser skal betale. Avgiften må øremerkes til å delfinansiere elektrifisering av havnen. Med elektrifisering av havnen, kan også fjordabåten bli elektrisk og bli en viktig del av kollektivtransporten i og rundt Bergen.

SV vil:

Til kamp mot plastforurensing

SV vil ta kampen mot plastforurensing. Plastforurensing er et av våre største globale miljøproblemer. Når plast som ikke er nedbrytbar havner i jordsmonn, vassdrag og hav, skaper dette store problemer for sjøpattedyr, fugler, fisker og andre organismer. Plasten havner inn i næringskjeden og til slutt på våre middagsbord. For å bekjempe problemet må vi både rydde opp i den forsøplingen som allerede er i naturen, og bekjempe unødvendig plastbruk og ytterligere forsøpling.

Halvparten av all mikroplast som havner i havet kommer fra bildekk. Det er derfor nødvendig å redusere biltrafikk for å bekjempe plastforurensing. Andre viktige forurensningskilder er maling, kunstgressbaner og tekstiler laget av plast. Det trengs derfor en satsing på bred front for å bekjempe problemet.

SV vil:

Forbruk, gjenbruk, resirkulering og gjenvinning

SV arbeider for å redusere forbruket av naturressurser. Det bør i større grad lønne seg å reparere, gjenbruke og gjenvinne. Lavt forbruk bør premieres, og kommunen må legge til rette for at flere kan leve i tråd med naturens tålegrenser. SV vil jobbe systematisk for å redusere avfall og øke gjenbruk, materialgjenvinning og energiutnyttelse, både blant innbyggere og i kommunens egen virksomhet.

SV vil:

Energisparing og ny fornybar energi

SV vil fase ut bruk av fossil energi i Bergen og satse på energieffektivisering og energisparing. Vi vil utnytte og tilrettelegge for ny teknologi som produserer energi lokalt. Bergen må ta i bruk sine fornybare energiressurser, som jordvarme og solenergi. Dette er avgjørende for å klare overgangen til nullutslipp.

SV vil:

Grønn transportrevolusjon

SVs mål for samferdselspolitikken i Bergen er at den skal bidra til å bekjempe klimaendringer, luftforurensing, forurensing av mikroplast til naturen, støy og trafikkulykker. Det viktigste vi kan gjøre for å oppnå dette, er å redusere transportbehovet og gi folk gode, pålitelige, trygge og utslippsfrie alternativ. Kollektivtransporten, gående og syklende skal være hovedprioritet i all transportplanlegging. Bergen trenger en grønn transportrevolusjon, og det haster.

Bane til alle bydeler

I Bergen har privatbilismen styrt transportpolitikken og byutviklingen i mange tiår. Dette kan ikke få fortsette. Bybanen må bli ryggraden i transportsystemet i Bergen. Et skinnegående, utslippsfritt, forutsigbart og køfritt transportalternativ til alle bydeler vil gi mange flere mulighet til å gå fra bruk av privatbil til miljøvennlig transport.

For å bli en nullutslippsby må en mye høyere andel av bergenserne reise kollektivt og mange færre kjøre bil. Da må også kollektivtilbudet ha vesentlig større kapasitet enn i dag. Ingen kjente bussløsninger kan gi den kapasitetsøkningen som er nødvendig i kollektivsystemet. Videre bybaneutbygging er derfor avgjørende for å nå klimamålene. Bybane til Åsane og Fyllingsdalen må derfor realiseres så snart som mulig, og utbyggingstakten må økes. Traséen gjennom sentrum bør gå langs Bryggen, og i Sandviken bør biltrafikken på E39 vike for å gi bybanen plass. Slik kan bybanen brukes til å gi et byutviklingsløft langs hele traseen og samtidig overføre veikapasitet fra bilen til kollektivpassasjerer, syklister og fotgjengere. Det krever at bybanen først og fremst legges på gategrunn.

SV vil:

Sykkelsatsing

Sykling er den mest miljøvennlige transportformen ved siden av gange, i tillegg til at den gir stor helsegevinst. En høy andel av bergenserne bor i sykkelavstand fra jobben. Likevel er Bergen en sykkelsinke med svært lav sykkelandel. Et gjennomgående og sammenhengende sykkelveinett kombinert med trygg sykkelparkering under tak er nødvendig for å øke sykkelandelen. Samtidig må det tilrettelegges bedre for sykling internt i bydelene, særlig lokale sykkelveier til skoler, idrettsanlegg og arbeidsplasser. Flere høyfarts sykkelveier vil gjøre det mer attraktivt å sykle også lengre distanser.

SV vil:

Mindre bilbruk

Bilkjøring er den viktigste kilden til klimagassutslipp og luftforurensing i Bergen. Samtidig fører bilkjøring til dekkslitasje som blir til forurensing av mikroplast i naturen. Bilbruken må derfor reduseres kraftig. Bergen må prioritere kollektivtransport, gående og syklende foran ytterligere veiutbygging. SV er imot enhver veiutbygging som fører til økt veikapasitet for biltrafikken i eller inn mot Bergen og ønsker et bilfritt sentrum.

Et godt utbygd kollektivsystem er dessverre ikke tilstrekkelig. Restriksjoner på biltrafikken er nødvendig for å bli kvitt unødvendig bilkjøring. SV er derfor tilhenger av at bilistene må betale for å bruke veien de kjører på, samtidig som vi øker kollektivtransportens konkurransekraft sammenlignet med bilkjøring. Det innebærer også at vi gradvis må avvikle noen av privilegiene som el-biler har i dag, som kjørerett i kollektiv/sambruksfelt, gratis parkering og gratis passering i bomringen.

SV vil:

Økt trafikksikkerhet

Hvert år blir altfor mange drept eller skadet i trafikken. Trafikksikkerheten i Bergen er mange steder langt fra god nok. Når veien er utrygg for gåene og syklende, øker bilkjøringen og gjør veien enda mer trafikkfarlig. Disse onde sirklene vil SV bekjempe. Vi prioriterer tryggheten til de myke trafikantene.

SV vil:

Buss og tog

Et godt buss- og togtilbud er, sammen med bybanen, nødvendig for å oppnå redusert biltrafikk. Selv om kollektiv- og togtransporten er et fylkeskommunalt og statlig ansvar, er det mye Bergen kommune kan gjøre for å bidra til et bedre buss- og togtilbud for passasjerene. Arealpolitikken kan også bidra til at mer gods transporteres på jernbanen istedenfor på vei.   

SV vil:

Dra til sjøs

Bergen er en havneby, og sjøen bør i større grad brukes til transport av både gods og passasjerer. Om vi flytter mer transport over til sjøveien, kan gategrunn frigjøres til myke trafikanter og fremkommeligheten bedres, samtidig som vi tar vare på vår stolte historiske tradisjon som sjøfartsby. SV vil tilrettelegge for at en høyere andel av transporten flyttes til sjøen samtidig som vi vil stille strenge utslippskrav til båttransporten.

SV vil:

By for folk

Bergen er en vakker by med en stolt historie som de fleste av oss er glad for å få lov til å bo i. Likevel er Bergen også en by med levekårsutfordringer, store klimagassutslipp, nedbygging av naturområder og problemer med kommersialisering og privatisering av offentlige møteplasser. SV arbeider for å gjøre Bergen til en kortreist nullutslippsby, preget av gode nabolag og oppvekstmiljø, der folkehelse, inkludering og sosial utjevning prioriteres i all byutvikling, og der folk trives med å bo, jobbe og leve.

Kortreist byliv med null utslipp

Det viktigste vi kan gjøre for at Bergen skal bli klimanøytral, er å redusere utslipp fra veitrafikken. SV arbeider for at livet i Bergen skal bli kortreist slik at de fleste kan gå eller sykle til jobb, skole og andre daglige gjøremål, mens resten har et godt kollektivtilbud som er et reelt alternativ til privatbilen. En kortreist by er en triveligere by, der folk slipper å stå i bilkø og puste i giftig luft, og der hverdagen blir enklere, tryggere og mindre travel enn i dag. Samtidig er de korte, miljøvennlige hverdagsreisene nøkkelen til å gjøre Bergen til nullutslippsby og en foregangsby i kampen mot menneskeskapte klimaendringer.

For å gjøre Bergen kortreist, må all planlegging ha som forutsetning at bruken av privatbil må reduseres kraftig. Det krever at vi stanser byspredning og bilbaserte utbygginger av nye bolig- og næringsområder. Arbeidsplasser må i større grad lokaliseres i sentrale deler av Bergen, nær viktige kollektivknutepunkt, langs bybanen og i kombinasjon med og i nærhet til boligområder. I områder med mange arbeidsplasser, som i deler av Fana og Ytrebygda, bør vi bygge flere boliger, mens i områder med mange boliger, som i Åsane, bør vi få flere arbeidsplasser. Samtidig må viktige tilbud, som barnehage, skole, dagligvarebutikk, sykehjem og fritidstilbud finnes i alle nærmiljø, og det må finnes god og trygg atkomst for gående og syklende. Slik vil SV gjøre bergenserne mindre avhengig av bil i hverdagen.

SV vil:

De gode nabolagene

SV vil utvikle de gode nabolagene i byen. Gode nabolag er mangfoldige, har rom for mennesker i ulike familie- og samlivsformer og har tilbud for folk i alle livsfaser. Det krever en god blanding av boliger for unge, eldre, enslige og barnefamilier. De gode nabolagene er stabile over tid fordi de som bor der ikke trenger å flytte fra nabolaget for å skaffe seg egnet bolig når livssituasjonen og boligbehovet endrer seg. Et godt nabolag er skjermet for støy og forurensing og har rikelig tilgang til gode, felles utearealer for alle aldersgrupper og funksjonsnivå. I det gode nabolaget treffer barna venner for livet på lekeplassen og i barnehagen i nærmiljøet, og venner går og sykler trygt sammen til skole og fritidsaktiviteter. Her finnes møteplasser både for barn, ungdom og voksne i alle aldre. Fra det gode nabolaget er det kort vei til natur- og kulturopplevelser, og et godt utbygd kollektivtilbud. De gode nabolagene er skapt for at alle mennesker skal ha mulighet til å leve gode liv. For å skape de gode nabolagene kan ikke lenger bilismen og grådige utbyggere få legge premissene i byutviklingen, vi må tvert imot sikre større makt til de som bor i nærmiljøet og lever sine liv i nabolaget.

SV vil:

Gode byrom

SV vil legge vekt på å ta vare på å utvikle gode felles byrom både i sentrum og i bydelene. Felles, inkluderende møteplasser som er tilrettelagt for ulike aktiviteter og samtidig er skjermet mot kommersielle interesser og biltrafikk. Dette er sentralt for både trivsel, livskvalitet, folkehelse og et levende demokrati. De gode byrommene skal kunne brukes av alle uavhengig av lommebok og funksjonsnivå, og innbyggerne skal kunne møtes der for å ytre seg og diskutere, oppholde seg, søke fellesskap og nyte estetiske kvaliteter i omgivelsene. For å utvikle de gode byrommene er det avgjørende at nabolaget sjøl deltar aktivt i utformingen av dem.  

SV vil:

Tilgjengelig by

SV vil gjøre Bergen til en by for alle, uavhengig av funksjonsnivå. Da er det avgjørende at private boliger, offentlige byrom og bygg, fortau og andre gangforbindelser, og flest mulig av byens tilbud til innbyggerne er universelt utformet. Det handler om å sikre alle mulighet til å delta på lik linje i boligmarkedet, arbeidslivet, kulturlivet, idretten og samfunnslivet for øvrig. For eksempel kan stellebord på kjøpesentre, universitetsbygg, spisesteder osv.  bare brukes for barn opp til 3-4 års alder. 

SV vil:

Kulturminner

En god by tar vare på både sine innbyggere og sin historie. Å ta vare på kulturminner er å ta vare på byens identitet. Bergen har en rik bygningshistorie, med bygninger fra middelalderen, unike trehus fra 1600- og 1700-tallet og mange flotte, bygårder, småhus og villaer. Disse bygningene er byens ansikt og en viktig del av vårt felles miljø. Flere av byggene fra 1600-, 1700-tallet og små trehus er truet av generelt forfall og sårbare for brann. Brosteinsgatene er også en del av byens kulturarv og må sikres for fremtidens generasjoner. Også de mange frivillige som bidrar til å bevare byens kulturarv, må sikres støtte til sin aktivitet.

SV vil:

Natur- og dyrevern

Bergen er en av verdens vakreste byer og har tilgang til både fjord og fjell. Slik fantastisk natur gir byens innbyggere viktige rekreasjonsmuligheter og naturopplevelser. Stadig oppleves det press fra utbyggere som vil ha boligbygging inn i disse attraktive områdene og på dyrket mark. Privatisering av strandsonen og bygging innenfor byfjellsgrensen fører til at innbyggerne gradvis mister denne unike tilgangen til disse områdene, samtidig som leveområder for planter og ville dyr reduseres.

I verden i dag utryddes planter og dyr i et urovekkende tempo. Dette truer hele balansen i vårt økosystem, som vi er en del av og avhengig av. SV vil ta ansvar for å bevare det biologiske mangfoldet av lokale planter og dyr. Vi vil ta vare på artenes leveområder, både gjennom vern, fornuftig bruk og restaurering av ødelagt natur. Samtidig må vi bekjempe svartelistede og fremmede arter som bringer ubalanse i økosystemet.

SV vil at alle dyr skal få ivaretatt sine naturlige behov og leve gode liv. Dette krever både at vi tar vare på leveområder for ville dyr, og at husdyr og kjæledyr har god tilgang til veterinær og områder der de kan utfolde seg.

SV vil:

En boligpolitikk for alle

Alle trenger et sted å bo. Retten til et hjem er grunnleggende. Noen tjener seg rike på å eie mange boliger, andre får aldri mulighet til å eie sitt eget hjem. Hvem som har et trygt hjem til en pris som er til å leve med, er et klassespørsmål.

Det norske boligmarkedet er blant de minst regulerte i Europa. SV vil ha et mer regulert boligmarked med større innslag av ikke-kommersielle utleieboliger, mer stabile boligpriser, mindre forskjellsbehandling av eiere og leiere, og bedre tilbud til bostedsløse.

Demokratisk boligsatsing

For å få til nok boligbygging til priser folk har råd til, er det nødvendig med politisk styring. Markedet klarer ikke alene å sikre at det bygges nok boliger eller en variert boligmasse.

SV vil:

Gode kommunale boliger

Kommunen skal ikke kunne ta ut økonomisk utbytte fra husleiene i kommunale boliger, ei heller kunne selge en eneste kommunal bolig så fremt det er kø av søkere. Alt overskudd skal gå til opprustning av de kommunale boligene som allerede finnes, profesjonelt vedlikehold og bygging av nye utleieboliger.

SV vil:

Ta tilbake styringen

Bergen har for lenge prioritert utbyggernes interesser over innbyggernes interesser. Det må vi få en slutt på. Utbyggingen av boliger må følge en plan som er til det beste for innbyggerne.

SV vil:

Rikt og mangfoldig kulturliv

Kulturlivet må gis rom til å være en uavhengig, kritisk, fri, skapende og kreativ samfunnskraft. For SV handler derfor kulturpolitikken først og fremst om å sikre gode rammebetingelser for et mangfoldig og inkluderende kulturliv, og å sikre at alle innbyggere får tilgang til gode kulturtilbud.

Kunst og kultur er avgjørende for å sikre et levende offentlig og kritisk ordskifte. Samtidig er kultur viktig for livskvalitet og folkehelse.

Bergen er en høyst levende kulturby. Kultur og kunst er en voksende bidragsyter som næring og sysselsetter i Bergen, og skapes og utvikles av både profesjonelle, amatører og et deltakende publikum. SV vil at alle skal ha mulighet til å ta del i dette. Derfor er det nødvendig med en aktiv kommunal kulturpolitikk som gjør det mulig å la kulturlivet blomstre nedenfra.

Kunstnere og kulturarbeidere har en særskilt kompetanse som samfunnet trenger, og flere kunstnere må kunne leve av det de skaper. Det er viktig å anerkjenne og videreutvikle den positive kraften som ligger i gode kunst- og kulturopplevelser, for den enkelte og samfunnet.

Selv om kulturtilbudene i utgangspunktet er åpne for alle, er det mange som ikke deltar av økonomiske grunner. Det er særlig viktig at barn og unge kan delta i kulturlivet på lik linje med sine jevnaldrende. Dette må det legges til rette for, blant annet ved å ha kvalitative gode møteplasser og aktiviteter som er åpne og inkluderende.

Det frivillige kulturlivet

Amatører og frivillige utgjør grunnmuren i kulturlivet i Bergen. Herfra rekrutteres både publikum til den profesjonelle delen av kulturlivet, og talenter som seinere blir profesjonelle utøvere. Amatørkulturen gir også professionelt arbeid til dirigenter, instruktører osv. Samtidig gir denne delen av kulturlivet mange muligheter for livsutfoldelse og glede for barn, unge, voksne og eldre som aktive deltakere i en meningsfull aktivitet. Derfor er det avgjørende å sikre amatører gode muligheter til å få opplæring, og utøve og utforske ulike kulturelle uttrykk. SV vil sikre det frivillige kulturlivet gode og trygge økonomiske vilkår, slik at det kan bidra til å berike innbyggernes liv både som utøvere og publikum.

SV vil:

Det profesjonelle kulturlivet

Det profesjonelle kulturlivet skal engasjere, inspirere, utfordre, provosere og gi publikum store opplevelser. Dette krever rammevilkår som gjør det mulig å leve som utøvende kunstner, samtidig som det offentlige støtter og tilrettelegger for at kunsten skal kunne nå ut til publikum.

SV vil:

Det kommunale kulturtilbudet

Kommunens egne kulturtilbud til innbyggerne skal være mangfoldige og inkluderende. Museer, kino og bibliotek er blant de viktigste kommunale kulturtilbudene sammen med den kulturelle skolesekken, bæremeisen og spaserstokken. SV vil videreutvikle og styrke disse tilbudene.

SV vil:

Kultur for barn og unge

Barn og unges rett til lek, fritid og kulturopplevelser er lovfestet gjennom Kulturloven, og i FNs barnekonvensjon. Foreldrenes økonomi skal ikke være til hinder for at barn og unge får delta på fellesarenaer og utvikle sitt talent og sine interesser. Det er viktig at alle barn og unge har tilgang til gode kultur- og fritidsaktiviteter, som fritidsklubb, kulturskole og idrettsaktiviteter.

SV mener at ungdomskulturen er mangfoldig og nyskapende, og det må gis rom for bredde i ungdommens kulturtilbud og kulturaktiviteter. Ungdom må få lov til å utvikle sin egen kultur i det offentlige rom på egne premisser.

SV vil:

Idrett, friluftsliv og frivillighet

Et mangfoldig og inkluderende idrettstilbud

Et hovedmål for SV i idrettspolitikken er å gi alle muligheten til å være fysisk aktive gjennom et åpent, rimelig og tilgjengelig tilbud med lav terskel for både organisert og uorganisert idrettsaktivitet. SV vil særlig arbeide for at alle skal ha mulighet til å drive med idrett, uavhengig av økonomi.

Idrett er ikke bare viktig for folkehelsen, men bygger i tillegg lokalsamfunn og nærmiljø gjennom å tilby møteplasser som bygger fellesskap og samhold i nærmiljøet. I Bergen legger idretten ned et omfattende arbeid for å sikre folk i alle aldre gode idrettsopplevelser. Ikke minst bidrar et stort antall frivillige med en betydelig dugnadsinnsats. SV vil sikre idretten gode rammevilkår og gode fasiliteter, slik at denne innsatsen kan styrkes og videreutvikles. Vårt mål er et mangfoldig og inkluderende idrettstilbud.

Breddeidrett og toppidrett er avhengig av hverandre. SV vil legge til rette for at både bredde- og mosjonsidrett, konkurranse- og eliteidrett får utvikle seg på egne vilkår og på utøvernes ulike premisser og ambisjonsnivå.

I Bergen har private givere i for stor grad fått styre prioriteringene i idretten. SV synes det er uheldig at demokratiske prosesser i idretten blir overstyrt på en slik måte.

SV vil:

Aktivt friluftsliv og styrket allemannsrett

Friluftsliv omfatter alt fra søndagsturen i nabolaget til krevende toppturer. Naturen er for alle. SV vil føre en friluftslivspolitikk som bidrar til å redusere sosiale forskjeller og bedre folkehelsen. For barn og unge kan friluftslivet være en arena for mestring, samhold og naturopplevelser, og legge grunnlaget for fysisk aktivitet resten av livet.

For å sikre alles rett til naturopplevelser, må vi ta vare på og styrke allemannsretten. Kommunen bør slå hardt ned på alle forsøk på å privatisere strandsonen eller hindre allmenn ferdsel til fots. Samtidig må flere turstier sikres universell tilgjengelighet og bedre skilting.

Mange naturområder i Bergen er under press. Det er derfor behov for å sette klare grenser for utbygging. Byfjellsgrensen må håndheves strengt, men også strandsonen og viktige naturområder i bydelene må sikres bedre mot nedbygging gjennom å etablere langsiktige utbyggingsgrenser mot friluftsområder.

SV vil:

Forutsigbare og gode rammer for frivilligheten

Bergen har et stort antall lag og organisasjoner. Kommunen skal arbeide for å synligjøre og videreutvikle den verdifulle innsatsen til ansatte og frivillige medarbeidere i tros- og livssynssamfunn og organisasjoner innen barne- og ungdomsarbeid, fellesskapsaktiviteter, sosialarbeid og eldreomsorg.

Ensomhet er et økende samfunnsproblem som særlig rammer personer som står utenfor arbeid og utdanning. Frivilligheten tilbyr viktige arenaer og møteplasser der mennesker kan oppleve mening i tilværelsen, og nettopp derfor er det også et viktig forebyggende arbeid.

For at frivilligheten skal kunne videreutvikle, styrke og videreføre sitt bidrag til utviklingen av samfunnet er den avhengig av forutsigbarhet og økonomiske bidrag fra kommunen, og frivilligheten må få lov til å fortsette å være fri.

SV vil:

Frihet, likhet, feminisme!

SV er et feministisk parti. Vi vil ha et likestilt samfunn der kjønn ikke begrenser folks frihet og der alle mennesker har like muligheter uavhengig av kjønn, seksuell orientering og kjønnsuttrykk. Slik er ikke Bergen i dag.

Det er et faktum at status, makt og ressurser er systematisk skjevt fordelt mellom kvinner og menn, og at kvinner eier mindre og tjener mindre enn menn. SV vil ta Bergen i feministisk retning ved å kjempe for reell likestilling og frigjøring. Vårt mål er et samfunn hvor alle har råderett over egen kropp og kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert og trakassert.

Likestilling kommer ikke av seg selv. Kampen for en likestilt kommune, som er like trygg og tilpasset for kvinner og jenter som for menn og gutter, er en viktig sak for Bergen SV.

Kvinner og arbeid

Arbeid i tradisjonelle kvinneyrker er like viktig og verdifullt som tradisjonelle mannsyrker. Dette må vises i praksis gjennom lik adgang til hele og faste stillinger, med likeverdige lønns- og arbeidsvilkår. Dette er særlig aktuelt innenfor den kommunale helse- og omsorgssektoren. Ansatte i sektoren må tilbys turnusordninger som kan kombineres med et familieliv. Det må ansettes nok helse- og omsorgsarbeidere slik at det er mulig å lage turnuser som ikke går ut over de ansattes liv og helse.

Det er til tider veldig tungt som aleneforsørger å ikke ha et avlastningstilbud. SV vil gi støtte til et kvelds- og helgetilbud. Et avlastningstilbud ville betydd mer frihet for mange, og muligheten til å ha et sosialt liv med venner. For dem som har yrker med kvelds- og nattevakter, kan det også gi muligheten til å jobbe fullt i stedet for deltid. Om aleneforeldre får kommet seg mer ut og vært sosiale og for eksempel deltatt i politikk og foreningsliv, får de bedre helse og trivsel, og kan bidra mer til samfunnet. SV vil derfor støtte opprettelsen av et avlastningstilbud for aleneforeldre etter Rødhette-modellen i Oslo.

SV vil:

Barselomsorg

Kvinner må sikres et helsetilbud som ivaretar deres behov, helt og fullt. Mange har med stor uro uttalt seg om planene om å sende fødekvinner hjem bare seks til åtte timer etter fødselen. Et godt jordmortilbud i kommunen etter hjemreise er viktig, men vil ikke erstatte den omsorgen en får på sykehus rett etter fødselen.

Slik som situasjonen er i dag har heller ikke kommunens jordmortjeneste kapasitet til å ta imot alle nye mødre innen tilstrekkelig kort tid etter fødselen. Hvis den tiltenkte reformen av Kvinneklinikken blir gjennomført vil det dermed måtte forutsette en vesentlig oppbygging av jordmortjenesten i kommunen.

Dette bør innebære at det må utvikles og etableres tilbud om en trygg, nær og individuelt tilpasset barselomsorg preget av kontinuitet, for barselkvinner og nyfødte i Bergen.

Vi vil sikre at mødre og barn som reiser tidlig hjem etter fødselen får tilbud i hjemmet / kommunen om barselomsorg, nødvendige kontroller / oppfølginger og screeningundersøkelser i tråd med nasjonale faglige retningslinjer.

SV vil:

Sosial kontroll og vold mot kvinner og transpersoner

Vold mot kvinner, overgrep og seksuell trakassering er et samfunnsproblem. Jenter, kvinner og transpersoner skal ha rett til å bevege seg trygt i bymiljøet, uten fare for å bli antastet verbalt eller fysisk. Kvinner har rett til respekt for sin kropp og sin integritet. Seksuell trakassering, og diskriminerende holdninger og handlinger pga. kjønn og kjønnsuttrykk kan ikke aksepteres hverken i arbeidslivet eller i utdanningsinstitusjoner. Dette innbefatter også at seksuell trakassering skal tas alvorlig og stoppes i Bergensskolen. Alle har rett til å bli respektert utfra sin profesjonelle rolle, og ikke på grunn av kropp og utseende.

Jenter, kvinner og transpersoner skal ha rett til å leve et liv uten press, sosial kontroll, undertrykking og seksuell utnyttelse. Jenter og kvinner i minoritetsmiljø må gis ekstra beskyttelse når det gjelder undertrykking og risiko for sosial kontroll og tvangsekteskap, særlig fra patriarkalske religiøse miljøer.

SV vil:

Regnbuebyen Bergen

Alle skal ha frihet og trygghet til å være den de er og elske den de vil uten fare for å bli diskriminert eller trakassert. Bergen SV vil bekjempe all diskriminering av mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Ingen skal oppleve å være annenrangs bergenser på grunn av sin seksuelle orientering, sitt kjønnsuttrykk eller sin kjønnsidentitet. I et likestilt samfunn skal alle kunne åpent leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og kjønnsuttrykk.

Skeive flyktninger er, som dobbel minoritet, i en sårbar posisjon og risikerer blant annet å bli utsatt for utfrysning og sosial kontroll. Derfor har vi et ekstra ansvar for å ta i mot og ta vare på lhbt+-flyktninger.

SV vil:

Antirasistisk by

Bergen har alltid vært en internasjonal by. I dag bor det mennesker fra rundt 165 forskjellige land i Bergen, og rundt 15 % av bergenserne har innvandrerbakgrunn. SV vil at alle innbyggere i Bergen, uansett hvor de kommer fra, skal føle seg velkomne og verdifulle i byen sin.

SV vil at Bergen skal være et bevis på at migrasjon skaper innovasjon, og at en by preget av raushet og inkludering blir en rikere og bedre by for alle.

For å få dette til må vi ta kampen mot politiske krefter som ønsker å splitte oss: De som mener at nasjonalitet, opprinnelse, hudfarge eller religion avgjør vår verdi som menneske. De som påstår at etnisitet og religion er årsaken til problemer som i virkeligheten skyldes sosiale og økonomiske forskjeller.

Det politiske klimaet skaper grobunn for at rasistiske ytringer og netthets kan florere. Konsekvensen er at rasismen øker og at mange av oss opplever diskriminering i ulike former, for eksempel i form av forskjellsbehandling i møtet med offentlige myndigheter, at det er vanskeligere å finne jobb og bolig, eller at man blir stoppet i døren på utesteder. Bergensere med minoritetsbakgrunn får dårligere mulighet til å leve trygge liv. Det nekter vi å akseptere.

SV vil aldri stille seg på lag med krefter som forsøker å splitte oss. Høyreekstremisme og rasisme er et voksende problem som bidrar til å avlede oppmerksomheten fra den grunnleggende konflikten i samfunnet; at noen få beriker seg på bekostning av det store flertallet. SV vil derfor alltid være kompromissløst antirasistisk og ha nulltoleranse mot rasisme.

SV vil:

Fremtidsrettet næringsliv

SV vil bidra til et rødere og grønnere næringsliv. Et næringsliv som har et trygt, sunt og stabilt arbeidsliv, som også er miljømessig bærekraftig, med økt satsing på grønne næringer. Et slikt næringsliv legger grunnlaget for bærekraftig ressursbruk og rettferdig fordeling av makt og inntekter.

Næringslivet skal være variert og basert på kunnskap og lokale forutsetninger. Sentralisering og maktkonsentrasjon skal aktivt motvirkes. Et framtidsrettet næringsliv basert på klimavennlig produksjon må erstatte olje- og gassutvinning. Vi vil legge til rette for utvikling av et allsidig næringsliv som kan sikre velferd og sysselsetting også etter oljealderen. God næringspolitikk betyr derfor satsing på forskning, kompetanse og innovasjon.

Grønt næringsliv – for et levende og bærekraftig bymiljø

Bergen må være en aktiv pådriver til at næringslivet på alle områder har fokus på miljø og grønne arbeidsplasser. Det er viktig for SV at næringslivet i regionen omstilles til en mer miljøvennlig og bærekraftig retning. Vi må gå fra dagens fossilsamfunn til et lavutslippssamfunn og videre inn i nullutslippssamfunnet. Hvis kommunen stiller krav vil det skape et marked for å få det grønne næringslivet til å blomstre.

Byens næringspolitikk må ses i sammenheng med innkjøpspolitikk. Kommunen har betydelig makt som stor innkjøper av varer og tjenester. Denne markedsmakten må brukes aktivt for å stimulere næringslivet til grønn omstilling.

Bergen kommune må bruke eierskapet i BKK på en måte som bidrar til energisparing, og ny fornybar energi som for eksempel solenergi og jordvarme. På samme måte må Bergen kommune bruke sitt eierskap i BiR for å redusere mengden av plastavfall gjennom gjenbruk og kildesortering. Med «miljøvennlig energi» og «grønt skifte» hører også en bærekraftig innovativ kraftverksdrift og vassdragsforvaltning. Bergen Kommune skal være en ansvarlig eier som balanserer utbyttekrav og miljøkrav, og skal be BKK jobbe for å nå mål om kraftproduksjon med god miljøtilstand i vassdragene. Geotermisk energi, som er varmen fra jordens indre, har spesielle vilkår i Bergen, og forskningsmiljøet i byen er verdensledende på området. Denne kombinasjonen kan på sikt bidra til stor næringsutvikling og et rent Bergen. Derfor mener SV at det må legges til rette for utvikling på dette området med en helt annen tyngde enn i dag.

SV vil:

Rødt næringsliv – for et organisert, trygt og stabilt arbeidsliv

Velferdsstaten er bygget opp gjennom samarbeid mellom partene i arbeidslivet og det offentlige. Norsk næringsliv sitt konkurransefortrinn er, og må være, at det gjennom et trepartssamarbeid bygger solid kompetanse og kunnskap som igjen danner grunnlag for et suksessfullt norsk næringsliv. En svekkelse av trepartssamarbeidet vil svekke både næringslivet og velferdsstaten. En høy organisasjonsgrad i arbeidslivet er avgjørende for å opprettholde den tryggheten, selvstendigheten og kompetansen norsk arbeidsliv er kjent for. SV mener at det må føres en politikk som gir økte fordeler ved fagorganisering. Det organiserte arbeidslivet, tuftet på faste, heltidsstillinger og tillit, må danner grunnlaget for et sunt arbeids- og næringsliv.

SV vil utvikle økonomi og næringsliv i Bergen, basert på samvirke og bedrifter eid av de ansatte. Demokrati på arbeidsplassen vil gi større innflytelse over arbeidshverdagen, stimulere til å finne mer effektive løsninger og gi mer fokus på trygge arbeidsplasser enn børsverdien i selskaper

Et arbeidsliv uten sosial dumping

Sosial dumping er i dag den største trusselen mot et anstendig og rettferdig arbeidsliv. Både rettighetene til arbeidsfolk og muligheten til å drive seriøs næringsvirksomhet undergraves av sosial dumping og svart økonomi. Sosial dumping innebærer at folk arbeider under langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er normalt i bransjen. Dessverre har sosial dumping blitt utbredt i en rekke bransjer, også i Bergen. SV vil ta kampen mot sosial dumping med alle tilgjengelige midler.

Bergen kommunes fremste virkemiddel for å bekjempe sosial dumping, er å begrense anbudspolitikken og drive mest mulig av de kommunale tjenestene i egenregi. Dette sikrer innsyn i måten virksomheten er drevet på, og at de som jobber med å løse kommunale oppgaver får anstendig lønn, pensjon og medbestemmelse på arbeidsplassen.

Det vil likevel alltid være behov for at kommunen også kjøper inn varer og tjenester i det private markedet. Da er det viktig at kommunen stiller klare krav til leverandører, og ikke inngår kontrakter med selskaper som dumper lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg må kommunen aktivt følge opp inngåtte kontrakter for å sikre at avtaler overholdes og at sosial dumping får konsekvenser for selskaper som driver rovdrift på arbeidsfolk.

SV vil:

Inkluderende og likestilt arbeidsliv i kommunen

Kommunen har betydelig eierskap i attføringsbedrifter og bedrifter for varig tilrettelagt arbeid (VTA). Bergen må bruke dette eierskapet aktivt for å utvikle bedriftene ut fra formålet om å skape flere attføringsplasser og plasser for dem som trenger varig tilrettelagt arbeid. Bedrifter som tilbyr arbeid gjennom VTA må omfattes av en landsomfattende tariffavtale. Ingen bedrifter skal kunne utnytte et positivt tiltak for å få billig arbeidskraft på bekostning av fast ansatte.

SV vil:

Rekruttering og utdanning

Næringslivet trenger fagarbeidere også i fremtiden. Bergen må utøve en lærlingepolitikk som bidrar til at det utdannes nok fagarbeidere i næringslivet. Bergen kommune skal satse på yrkesfagene gjennom lærlingeordningen.

SV vil:

Etisk handel

Sosialt og miljømessig samfunnsansvar handler om å beskytte og respektere universelle menneskerettigheter og økosystemet vi er avhengige av. SV vil følge opp «Nasjonal handlingsplanen for oppfølging av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter» (2015) og forme en «Kommunal handlingsplan for oppfølging av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter».

SV vil:

Bransjepolitikk

Kommunen må føre en aktiv politikk for å styrke det lokale næringslivet. De viktige maritime og marine næringene, kulturen, media, reiselivet og annen viktig næring i byen kan ikke ses isolert fra kommunale oppgaver.

Sentrumshandel

Vi vil styrke næringer som bidrar positivt og begrense dem som skader. Store internasjonale kjeder overtar og fortrenger det lokale næringslivet i stadig større grad. SV skal arbeide for at Bergen sentrum styrkes og bevares som et levende sentrum gjennom en politikk som ivaretar lokalt næringsliv og spesialbutikker.

Et levende sentrum er et sentrum for fastboende. Derfor må andelen fastboende økes og hyblifisering hindres.

SV vil:

Servering og uteliv

Bergen må ha en serveringsbransje med seriøse aktører. I bransjen er det få aktører som har ordnede forhold med tariffavtale. Samtidig som det er viktig at skjenkebestemmelser tar hensyn til de potensielle sosiale konsekvensene som et usunt alkoholforbruk kan medføre, er det viktig for næringen at de har gode og forutsigbare vilkår.

SV vil:

Dagligvarebransjen

Dagligvarebransjen sysselsetter mange arbeidstakere i Bergen. Søndagsåpne og langåpne butikker representerer en betydelig forverring av ansatte sine arbeidsvilkår. Slike praksiser fører blant annet til mindre forutsigbar fritid og et vanskeligere familieliv for dem som jobber innen dagligvarebransjen. Bransjen kaster også altfor mye mat, mat som er fullt spiselig selv om den er gått ut på dato.

SV vil:

Maritim næring

Den maritime næringen i Bergen har en stolt historie. Bergen har i tillegg en bredde som gjør den lokale næringen enestående. Bergen SV vil være en aktiv pådriver for å synliggjøre og fremme den maritime næringen i Bergen, og samtidig ta den i en grønnere retning.

Sjømatnæringen og leverandørindustrien er en stor og viktig del av næringslivet i vestlandsregionen. SV ser det som svært viktig at den viktige næringen driftes på en måte som ikke skader miljøet. Oppdrett av sjømat må legges i lukkede anlegg til havs eller til landbaserte anlegg. For å sikre en bærekraftig vekst innen havbruksnæringen må det gis finansiell støtte gjennom FoU (Forsknings og utviklingsmidler) til biologiske og tekniske løsninger.

SV vil:

Reiselivsnæring

Reiselivsnæringen i Bergen bør i større grad rettes mot natur – og kulturopplevelser. Det må legges til rette for at turister enkelt kan benytte seg av sykler/el-sykler for å oppleve Bergen. Turisme er en kilde til inntekt men også en kilde til forurensning. Turismen i Bergen må gjøres kjent som turisme med et miljøperspektiv.

SV vil hindre at useriøse aktører overtar markedet for seriøse aktører i reiselivsnæringen, som for eksempel Airbnb i hotellnæringen. Delingsøkonomi er, i likhet med svart arbeid, en trussel mot det organiserte arbeidsliv. Fremveksten av næringer som drives utelukkende med det som formål å ha størst mulig inntjening med minst mulig kostnad, er urovekkende. SV vil styrke hotellnæringen ved å hindre at boliger kjøpes opp for å drive hotellignende virksomhet.

SV vil:

Landbruk

Bergen SV vil jobbe for et bærekraftig landbruk i Bergen. Det må føres en arealpolitikk som tar vare på landbruket, og som forhindrer at matjord og grøntområder i Bergen bygges ned. Ingen dyrket eller dyrkbar jord skal bli nedbygd. Matjord er ikke en fornybar ressurs, og dessverre er det slik at stadig mer matjord går tapt.

SV vil: