SV med spørsmål til helseministeren

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 27. oktober 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Janne Grøttumsbråten har engasjert seg i saken om multihandikappede Anita-Elisabeth Bjørklund (28), som nå mister BPA-ordningen fra Asker kommune. Nå tar SV grep og stiller spørsmål til helseministeren.

– Det er nesten ikke til å tro. Verken Asker kommunes mangeårige kamp om å frata multi-handikappede Anita-Elisabeth sin BPA-ordning, eller fylkesmannens avgjørelse, dette er en skandale, sier Grøttumsbråten.

SV vil jobbe videre nasjonalt, for å få BPA ut av helselovgivningen og inn som et hjelpemiddel i folketrygden.  

Leder i kommunal og forvaltningskomiteen, Karin Andersen har nå lagt inn et spørsmål på Stortinget og til helseminister, Bent Høie. 

– En ung kvinne i Asker som har hatt BPA og styrt eget liv i eget hjem, fratas nå ordningen. Saken er påklaget til fylkesmannen som gir kommunen medhold, uten egne undersøkelser av behovet for personlig praktisk assistanse, sier hun. 

Andersen mener at ordningen rundt BPA er altfor dårlig sikret fra staten sin side. 

– Det er for dårlig at kommunene står fritt, dette gir mange rare fortolkninger, ordningen må styrkes. I saken med Anita-Elisabeth har fylkesmannen lagt kommunens vurderinger til grunn i denne runden, de tar kommunens ord for gitt uten å sjekke saken selv, dette er ikke riktig, sier Andersen.

Hun mener at assistansebehovet ikke har blitt undersøkt godt nok. 

– Dessverre så ser vi mye motstand mot brukerstyrt personlig assistanse i flere kommuner, Asker ser ut til å være en av dem. Det viser at mange ikke har skjønt hva dette er, det er jo et hjelpemiddel for at man skal kunne ta bestemmelser i eget liv, sier hun. 

Andersen mener det er for dårlig at personer med handikap blir behandlet så forskjellig fra kommune til kommune. 

– I den ene kommunen kan du få en rullator, i den neste kan du få en manuell rullestol og i den tredje kan du få en elektrisk rullestol, forklarer hun. 

Andersen mener at fylkesmannen har hoppet bukk over den viktige oppgaven med å kontrollere at det som blir sagt og gjort, fra kommunen sin side er håndtert korrekt. 

For Anita-Elisabeth sin del, har BPA-ordningen fungert bra. Men nå har Asker kommune bestemt seg for at hun ikke lenger får beholde ordningen, det betyr at 28-åringen muligens må bo på sykehjem.