Brukermedvirkning -Spørsmål til ordføreren fra Janne Grøttumsbråten

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 20. oktober 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Av Hilde M. Løkken RHA

9. oktober skrev RHA om 17-år gamle «Markus» som har ADHD og Tourettes syndrom.

Fra han var liten, har «Markus» hatt assistent/avlaster hjemme, noe som har fungert, og fortsatt fungerer, bra.

Likevel har Asker kommune vedtatt å flytte 17-åringen over i institusjon, i strid med hans egne og pårørendes ønsker. Kommunens saksbehandlere har aldri truffet «Markus».Brukerens ønsker

Dette reagerer Janne Grøttumsbråten sterkt på.

– Asker kommune framhever gjennomgående i sine strategiske og tematiske styringsplaner brukermedvirkning og innbyggerinvolvering som viktige styringsprinsipper, påpeker lokalpolitikeren, og legger til:

– I det overordnede strategidokumentet for helse og omsorg, «Strategi 2020», står det at Asker kommune skal legge til rette for en aktiv brukerrolle og organisere sine tjenester i tråd med samhandlingsreformens intensjoner om forebygging og tidlig innsats, sier 

Grøttumsbråten har bedt Asker kommune om en redegjørelse for hvorfor tjenestetilbudet til «Markus» endres i strid med hans egne, pårørende, kontaktlærer og fastlegens ønsker og faglige anbefalinger, og uten at tjenestetildelingen i det hele tatt har møtt bruker.

– Dette føyer seg dessverre inn i rekken av saker i Asker kommune der brukeren ikke blir hørt. Vi husker blant annet BPA-sakene hvor Asker kommune ville frata to unge mennesker deres brukerstyrte personlige assistanse og plassere dem på institusjon, sier hun.

SV-politikeren henviser til Asker kommunes handlingsplan for 2021-2024:

«Kommunen skal legge til rette for en aktiv bruker- og pårørende rolle, hvor løsningen jobbes fram sammen med brukeren og brukerens nettverk. Det skal legges vekt på involvering av og støtte til pårørende.

– Dette er jo fine formuleringer, som dessverre ikke er verdt papiret de er skrevet på. Tjenestetildelingens praksis må i mange saker snarere sies å bære preg av formynderi. Slik kan vi ikke ha det, og jeg vil be om at praksisen endres i tråd med vedtatte styringsplaner, sier Grøttumsbråten.