Interpellasjon – Boligpolitikk

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 22. april 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Asker Sv fremmer interpellasjon om kommunens boligpolitikk.

Den vedtatte handlingsplanen for 2020 – 2023 har som et hovedmål at «Askersamfunnet har tettsteder og lokalsamfunn som er inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige, som er utviklet i god balanse mellom vekst og vern», i tråd med FNs bærekraftmål nr. 11 «Bærekraftige byer og samfunn».

Et delmål er «Alle innbyggere har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger til en overkommelig pris». Strategien for å oppnå dette er «Asker kommune skal ta en aktiv og strategisk rolle som eiendomsaktør for å ivareta en helhetlig samfunnsutvikling og boligpolitiske hensyn». Det skal tilrettelegges for «en variert boligsammensetning som bidrar til gode og attraktive bomiljøer og ivaretar boligsosiale hensyn».

Hvilke av følgende virkemidler anbefaler ordføreren at kommunen tar i bruk i en aktiv og strategisk rolle som eiendomsaktør for å innfri handlingsplanens målsetting?

Vil det være

– at kommunen bygger og selger boliger, for så å beholde eierskap i deler av boligen, for eksempel 30%, slik at kjøperen betaler 70% av markedspris?

– at man kan starte med å leie en kommunalt finansiert bolig slik at leien blir nedbetaling på boligen, og man blir eier etter hvert?

– at kommunen utnytter Husbankens ordning med tilvisningsavtaler som gjør det mulig å leie bolig til rimelig pris i et privat boligprosjekt?

– at kommunen sørger for reguleringsbestemmelser som sikrer en viss andel boliger til overkommelig pris, slik at man kan komme inn på boligmarkedet på fagarbeiders lønn?

– at opprettelsen av et kommunalt bolig- og tomteselskap vil være et nyttig redskap i å oppfylle rollen som en «aktiv og strategisk eiendomsaktør for å ivareta en helhetlig samfunnsutvikling og boligpolitiske hensyn»?