Halvorsenprogrammet

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 23. juni 2014
Oppdatert: 16. juli 2014
Lesetid: ca. 3 min
Deeqa Omer og Siavash Sangtarash er Oslo SVs deltakere i Halvorsenprogrammet. Halvorsenprogrammet er et skoleringsprogram med deltakere fra hele landet.

Hovedmålsettingen med programmet er å få flere kvinner og flere med minoritetsbakgrunn på topp på SV-lister og i andre viktige partiverv.

Alle fylkeslag i SV nominerte kandidater til Halvorsenprogrammet som har 26 deltakere fra hele landet. Til nå har to av åtte planlagte samlinger frem mot valgkampen i 2015 blitt avholdt. Deeqa og Siavash har allerede fått stort utbytte av skoleringen.

Vil bidra
Deeqa mener Halvorsenprogrammet vil styrke deltakernes politiske engasjement og kunnskap. Hun tror dette vil aktiviserer flere mennesker til politisk innsats. Deeqa og Siavash er begge allerede sterkt engasjert på mange ulike arenaer i Oslo SV, og det vil de fortsette å være.

Siavash ble medlem i SV fordi han ville være med å bidra.

– For rundt åtte år siden tenkte jeg at i stedet for å stemme på SV annethvert år, slik at de kunne kjempe for miljø, rettferdighet, likestilling og fred på vegne av meg, er det best at jeg blir med på laget og selv bidrar i disse kampene.

Siavash jobber som barnehageassistent og både Siavash og Deeqa utdanner seg til å bli førskolelærere. De viktigste sakene for Siavash er barn og oppvekst, arbeidsliv, helse og sosialpolitikk. Siavash er lokallagsleder i Nordre Aker SV, er med i Oslo SVs fylkesstyre og i både det sentrale Etnisk Likestillingsutvalget og Oslo SVs Etnisk Likestillingsgruppe, der Deeqa er leder.

Deeqa er også nestleder i St Hanshaugen SV, kvinnepolitisk kontaktperson i Oslo, og medlem i nominasjonskomitéen. For Deeqa er klimapolitikk den viktigste politiske enkeltsaken. Hun ble med i SV i 2011.

– Jeg ble beordret av venner og familie som mente jeg rett og slett var nødt til å bruke mitt politiske engasjement. Valget av SV var enkelt, det er det partiet som appellerer til meg. Først og fremst er SV et parti som deler og definerer mine politiske verdier. Mottoet ”Ulike mennesker – like muligheter” rammer så fint inn det jeg tror på.

Trening skaper trygghet og engasjement
I Halvorsenprogrammet blir de kjent med SVere fra hele landet. De utveksler erfaringer og lærer av hverandre, de får opplæring av SVs rådgivere, Stortingsrepresentanter og eksterne innledere. Deltakerne får blant annet medietrening, opplæring i debatteknikk og strategi.

Siavash har allerede blitt mye tryggere som debattant.

– Etter bare to samlinger har jeg allerede lært mye om media og debatt. Jeg var ikke helt ukjent med områdene, men nå er jeg mye sikrere på hva jeg må gjøre før en debatt eller et intervju. Vi har også lært mye om kampanjer.

Deeqa synes et av høydepunktene på samlingene har vært å få bryne seg på meningsmotstandere.

– Vi har debattrening mot debattanter fra høyresiden. Det er under disse treningene man får vist hva man kan om SVs politikk. Vi får hele tiden tilbakemelding på hva vi er gode på og hva vi kan bli bedre på.

Styrker kvinner og minoriteter i SV
Siavash mener Halvorsenprogrammet er viktig fordi det vil bygge flere gode organisasjonsarbeidere.

– Samtidig styrker man kvinner og minoriteter i partiet. Jeg tror programmet kommer til å være til stor hjelp for å nå målene i SVs arbeids- og organisasjonsplan. Ikke minst vil det kunne bidra til å gjøre partiet til et utadvendt kampanjeparti.

Deeqa mener Halvorsenprogrammet vil styrke SV som organisasjon fram mot valget i 2015.

– Halvorsenprogrammet utvikler talenter. Her får man mulighet til å jobbe med politikk og blir utfordret til å utvikle politiske løsninger. Man får god trening i å debattere og kommunisere både muntlig og skriftlig. Halvorsenprogrammet er et skoleringsprogram som SV har alt å vinne på.

Etter valget i 2015 skal Halvorsenprogrammet evalueres. Om programmet fortsetter får flere sjansen til å delta.